vrijdag 13 juli 2012

Zomerhits 2012


“Wisselvallig met vooral in het weekend flink wat regen. Temperaturen liggen enkele graden onder normaal.” Aldus het KNMI.  Nee, weertechnisch gezien komt het niet meer goed met de zomer. Gelukkig zijn er genoeg zonnige liedjes waar je het warm van krijgt. Dit zijn de beste zomerhits van 2012!



Niet van de radio af te sláán en al weken op 1 in de hitlijsten. Zonder twijfel dé zomerhit van 2012. Kent alle elementen van een succesvol zomerliedje: een catchy melodie (een forró, een Braziliaanse dans), een gemakkelijk mee te brullen refrein (Tchê Tcherere Tchê Tchê), een zomers accentje(accordeon!) én gezongen in een taal uit een ver, tropisch land (zie ook nr. 4). Tekst gaat zoals het hoort over zon, dames en feestvieren: “Schatje bel me, er is een feest vanavond. Ik wil genieten met jou, tot diep in de nacht. Dansen en springen, want vanavond gaat het gebeuren”. 




Stompzinnig en toch zeer aanstekelijk liedje, in de traditie van de Ketchup Song, We No Speak Americano en de Macarena. Het poëtische refrein luidt: Dad-dad pa-ba-da-na-dads dads, pa-ba-da-na-dads dads.  Of zoiets. Origineel dateert uit 1968, opgenomen door de Russische zanger Mikhail Butman. Die krijgt een rolberoerte als hij deze versie hoort. Doet het uitstekend op krakerige transistorradiootjes (bestaan die nog?), strikte voorwaarde voor een zomerhit. Mag op geen enkele kermis ontbreken. “Hophophop, daar gaat ie weerrr! Zwieren en zwaaien mensen!” 



Springerig liedje met vrolijk ska-ritme. Werd door zanger Will Rendle in vijf minuten geschreven. Tekst komt rechtstreeks uit een Wat& Hoe Engels-boekje: “The rain in Spain falls mainly on the plain”. Will And The People klinken als een kruising tussen Bob Marley en Manu Chao. Gaven dit voorjaar een zonnig tintje aan tal van verregende popfestivals. Debuutalbum zal menig autorit naar zonnige zuiden opvrolijken. 



Slimme hit van producers Romano & Sapienza. Werd in Italië onder hun eigen naam uitgebracht, in de rest van Europa noemen ze zichzelf “Tacabro”. Liedje wordt gezongen door Martínez Rodríguez, een artiest uit Cuba. Onbegrijpelijk, maar pakkend refrein (zie ook nr. 1). Heeft volgens regels van de zomerhit tekstueel weinig om het lijf: “Ik hou van de meisjes doe de Tacata, dans op de muziek doe de Tacata.” Hoge irritatiefactor bij te vaak beluisteren. 



Grensgevalletje. Voldoet niet aan alle voorwaarden, toch goede kans op predikaat zomerhit. Vooral punten voor zonnig reggaeritme. Bonuspunten voor Nederlands fabrikaat. Eigenlijk een cover van de Deense zangeres Nabiha, die op haar beurt weer pikte uit de Womack & Womack-hit Teardrops (“And the music don't feel like it did when I felt it with you”). Volgt u het nog? Bijdehante zangeres Shary-An Nivillac haalde halve finale van The Voice of Holland. Viel op door rare bril, rasta-haar en beugel. Dit kon wel eens haar grootste hit worden.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten