dinsdag 10 juli 2012

Ruimteliedjes

Gepubliceerd op 1 juni 2012

Met Men in Black 3 en Prometheus draaien er twee langverwachte sciencefictionfilms in de bios. Vijf ruimteliedjes om alvast in de stemming te komen.


Het beroemdste ruimteliedje aller tijden, over een onfortuinlijke astronaut die het kontakt met de aarde kwijtraakt (“Your circuit’s dead, there’s something wrong. Can you hear me Major Tom?”). De titel verwijst naar de baanbrekende sf-film A Space Odyssey 2001.  Het nummer werd uitgebracht in 1969, een maand voordat Neil Armstrong zijn eerste stappen op de maan zette. Over marketing gesproken.


Gaat eigenlijk over ontrouw, ondertussen horen we over de lancering van een satelliet. Beroepscynicus Lou Reed voorspelt dat op Mars spoedig auto’s zullen parkeren. En wie horen we daar hoog meezingen met het refrein? Juist, spacekoning Bowie. Hij produceerde Reeds succesalbum Transformer.


Een ode aan acteur en komiek Andy Kaufman (Latka in “Taxi”), die zijn eigen dood in scene zou hebben gezet. Waarom zou je er niet in geloven? Je gelooft toch ook dat er mannen op de maan zijn geweest? Voor R.E.M.-zanger Michael Stipe een live-favoriet, vanwege de enthousiaste reacties als het basloopje werd ingezet.


Het Franse duo Air is geobsedeerd door ruimte en reizen.  De geluidseffecten op deze track lijken afkomstig van een obscure jaren ‘50-film over aliens. Het is dan ook niet toevallig dat Air later de soundtrack mocht maken bij een heruitgave van Le Voyage Dans La Lune uit 1913, ’s werelds eerste sciencefictionfilm.


 “Hey mom there's something in the backroom. Hope it's not the creatures from above.” Een vrolijke rocksong over onze worst nightmare

Geen opmerkingen:

Een reactie posten