woensdag 11 juli 2012

Voetballiedjes

Gepubliceerd op 2 juni 2012


Wij Houden van Oranje was een grotere hit, maar Bloed, Zweet en Tranen is veel beter.  De woorden “ voetbal” en “oranje” komen er niet in voor, maar Jinglebells gaat ook niet over kerstmis . Alles zit er in: drama, vriendschap, vreugde, verdriet. Op het lijf van Hazes geschreven dus. Het was zijn laatste hit, voor zijn dood in 2004. Ook geschikt als troostlied bij verlies van Oranje.


Van Duin’s klassieker voor het EK van 1980 is een echte carnavalskraker, in de geest van “Willempie” en “Er staat een paard in de gang”.  Het bijbehorende optreden van de komiek in Op Volle Toeren, met afgezakte voetbalkousen, legerkistjes en alpinopet, staat iedereen van boven de 40 in het geheugen gegrift. Op de b-kant van de single stond “We gaan naar Rome”, ook al zo’n feestplaat. Helaas gingen we niet naar finalestad Rome en werd Duitsland weer eens kampioen.


De meeste voetballiedjes hebben een hoog lalala-gehalte, de kwaliteit is vaak bedroevend. Dat kan beter, dacht Guus Meeuwis, en probeerde het met een echte popsong. Het resultaat is een opzwepend lied (donderende trommels als intro), dat kort voor het WK 2006 werd uitgebracht. Door uitschakeling in de achtste finale (Portugal) werd het slechts een bescheiden hit.


“Prak de bal in het net!” Bob Fosko (Raggende Manne) schreeuwt op onnavolgbare wijze zijn aanmoedigingen vanaf de zijlijn. “Vet op de slof, vol op de wreef, de bal in het net, de doelpalen scheef!”. Je ruikt het gras in dit vrolijke en verfrissend originele voetballied voor het EK ‘94. Tip voor de bondscoach: heel hard draaien in de kleedkamer.


Een goed voetballied? Nee, wel een hoge curiositeitswaarde. Peter Koelewijn schreef het nummer voor Johan in 1969. Maar zingen bleek toch iets anders dan voetballen: Cruijff stond zo stijf van de zenuwen dat er drank aan te pas moest komen. Volgens de website van Koelewijn stond de zangpartij pas na diverse cola-tics acceptabel op de band. Het weerhield De Verlosser er niet van ook nog een Spaanse versie op te nemen, na zijn transfer naar Barcelona.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten