maandag 9 juli 2012

North Sea Jazz Liedjes

Gepubliceerd op 6 juli 2012 op de RTL Nieuws 365 app


Dit weekend staat Ahoy weer in het teken van North Sea Jazz. Hoewel North Sea Music een betere naam zou zijn, want een echt jazzfestival is het al lang niet meer. Dit jaar is de programmering breder dan ooit. Jammer voor de die-hard jazzcats, een waar feest voor alle andere muziekliefhebbers. Vijf aanraders, met bijbehorende liedjes.

Tony Bennett & Lady Gaga – The Lady Is A Tramp
Sinatra is al jaren dood, lang leve Tony Bennett. De laatste der grote jazz crooners is waarschijnlijk voor de laatste keer in Nederland. Dat hij al 85 jaar is deert hem niet. Nog steeds knalt Bennett er tijdens optredens een unplugged versie van “Fly Me To The Moon” uit, om te bewijzen dat hij ook zonder microfoon en versterkers kan zingen. Bennett was eind jaren ’80 vrijwel uitgerangeerd, maar maakte in 1994 met een MTV-optreden een onwaarschijnlijke come-back. Zijn liedjes uit The Great American Songbook bleken ook aan te slaan bij de videoclip-generatie. Dit nummer met Lady Gaga (die verrassend goed jazz blijkt te zingen!) komt van zijn heerlijke laatste cd Duets II. Zondag op NSJ in de Amazone zaal.

Tony Bennett en Lady Gaga

Dat een lullig instrument als de trombone ook cool kan zijn bewijst Trombone Shorty: één van de jazzsensaties van dit moment. Op de hoes van zijn laatste cd For True poseert hij er trots mee: eerder als stoere rapper met glimmende biceps dan als jazzartiest. Het album is een fijne cross-over tussen jazz, soul, hip-hop en pop en heeft interessante gastbijdragen van o.a. Kid Rock en Lenny Kravitz, bij wie Shorty ooit in de band zat. Op Do To Me draaft de legendarische Jeff Beck (Yardbirds) op voor een pittige gitaarsolo. Live staat Shorty garant voor spektakel. Vrijdag op NSJ in de Maas zaal.

Trombone Shorty

De vetste beat aller tijden? Van Blondie tot Queen: de baslijn van Good Times is door Jan en Alleman gesampled en gekopieerd. The Sugar Hill Gang gebruikte het als basis voor ‘s werelds eerste rap-hit Rapper’s Delight. Eind jaren ’70 heerste Chic op de dansvloer met een sophisticated discogeluid. De invloedrijke producer/gitarist Nile Rodgers is ondanks een ernstige ziekte weer met zijn band op tournee en doet dit weekend ook Rotterdam aan. Dé kans om Good Times nog eens in de originele versie te horen. Bassist Bernard Edwards is er helaas niet bij, hij overleed in 1996. Vrijdag op NSJ in de Nile zaal.

Nile Rodgers van Chic

Benjamin Herman is misschien wel de meest veelzijdige jazzmuzikant van Nederland. Van soloprojecten tot big-bands (New Cool Collective) en van latin en soul tot experimentele jazz: de saxofonist draait er zijn hand niet voor om. Op North Sea Jazz speelt Herman nummers van zijn laatste project: de soundtrack van Deal, de nieuwe film van Eddy Terstall. Die klinkt als de muziek van een Amerikaanse film-noir uit de jaren ’60. Sfeervol en rokerig, met zijn saxofoon ronkend als een krolse kat. Ook heel genietbaar zonder bijbehorende beelden. Zondag op NSJ in de Darling zaal.

Benjamin Herman

Retro soul is hipper dan ooit, maar Nick Waterhouse maakt het wel heel bont. Dit is geen moderne interpretatie van ouderwetse zwarte muziek, maar een zorgvuldig gereconstrueerde sixties sound. De echo’s, de hoorbaar versleten groeven in vinyl, de overstuurd klinkende microfoon en krasserige blazers: het is allemaal nep, maar wel verdomd fijne nep. Luister maar naar zijn album Time’s All Gone. Benieuwd of hij die ouderwetse sound ook live kan reproduceren. Zaterdag op NSJ in de Congo Square.

Nick Waterhouse







Geen opmerkingen:

Een reactie posten