vrijdag 27 september 2013

Duitse popliedjes

Duitsland was altijd een truttige toeristenbestemming, vooral in trek bij zoete wijn-drinkende bejaarden op een Rijncruise. Aber das war einmal: tegenwoordig zijn onze oosterburen überhip. Berlijn is de meest trendy stad van Europa, Duitsland is de motor onder de Europese economie en de invloed van de machtigste vrouw ter wereld, Angela Merkel, wordt groter en groter. Tijd voor een rijtje Duitse popklassiekers. Mijn Top 5:   

1 Kristallnaach – BAP

De groep BAP zingt in plat Keuls over de verschrikkingen van de Kristallnacht, gericht tegen de joden in Nazi-Duitsland. Maar het is vooral een waarschuwing tegen racisme: waar allochtonen worden gediscrimineerd kan Kristallnacht zomaar opnieuw gebeuren. “Un dann rettet kein Kavallerie, kein Zorro kömmert sich dodrömm. Dä piss höchstens ein "Z" en der Schnie, un fällt lallend vüür Lässigkeit öm. Na un? - Kristallnaach!” Het was een grote hit tijdens de Neue Deutsche Welle, de explosie van Duitstalige pophits aan het begin van de jaren ’80.



2 Unbeschreiblich Weiblich – Nina Hagen Band

Een belangrijke voorloper van de Neue Deutsche Welle is Nina Hagen. Op het album Nina Hagen Band uit 1978 flirt de popdiva met punk, reggae, opera, theater en onversneden rock & roll. De single Unbeschreiblich Weiblich, een snoeiharde lofzang op het feminisme, doet het ook in Nederland goed.  “Warum soll ich meine Pflicht als Frau erfülln? Fur dich nicht, fur mich nicht. Ich hab keine Pflicht!” Na twee albums met haar band gaat Frau Hagen solo en verhuist ze naar de VS. Sinds een paar jaar is ze bekeerd tot het Evangelisch-Gereformeerde geloof. 



3 Haus Am See – Peter Fox

De laatste écht grote Duitstalige hit in ons land is van Peter Fox. Hij zingt over het huis waar hij later gaat wonen. En dat klinkt als een paradijs: “Und am Ende der Straße steht ein Haus am See. Orangenbaumblätter liegen auf dem Weg. Ich hab zwanzig Kinder, meine Frau ist schön. Alle kommen vorbei, ich brauch nie raus zu gehn”. In de zomer van 2009 staat het nummer hoog in de hitlijsten. Maar voor Peter Fox hoeft al die populariteit niet zo nodig. Hij stopt in juli van dat jaar met zijn solocarrière en gaat verder met de band SEEED.  



4 Autobahn – Kraftwerk

Maar liefst 22 minuten duurt de albumversie van dit baanbrekende nummer uit 1974. De gedeclameerde tekst (“sprechsingen”, volgens bandlid Ralf Hutter) gaat over die oer-Duitse uitvinding: de snelweg. “Vor uns liegt ein weites tal. Die sonne scheint mit glitzerstrahl. Die fahrbahn ist ein graues band. Weisse streifen, gruener rand”. Met hun electro pop waren de pioniers van Kraftwerk van grote invloed op de latere dance- en housemuziek. En na jaren van stilte zijn ze weer op tournee: op 17 en 18 oktober treedt de band op in het Evoluon in Eindhoven.



5 Warum? – Tic Tac Toe

Een goede vriendin van meidengroep Tic Tac Toe sterft aan een overdosis drugs. Die gebeurtenis is de inspiratie voor het nummer Warum?, in 1997 een Duitse nummer 1-hit. De woede is te horen in de stemmen van de meisjes, als ze zich hardop afvragen hoe het heeft kunnen gebeuren: “Und warum? Nur für den Kick für den Augenblick. Und warum? Nur für ein Stück von dem falschen Glück”. Tic Tac Toe valt in 2000 uit elkaar. Later blijkt dat groepslid Lee (Liane Springer) zelf een drugs- en prostitutieverleden heeft. Als het in 2009 tot een reünie komt is zij er niet bij. 


   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten