woensdag 4 september 2013

Egypte liedjes

Het begon in 2011 zo veelbelovend, met de Arabische Lente en het afzetten van dictator Mubarak. Maar ruim twee jaar later staat Egypte op de rand van een uitzichtloze burgeroorlog en lijkt er geen einde te komen aan het bloedige geweld. Popliedjes over Egypte zijn meestal een stuk vrolijker dan deze harde werkelijkheid. Met dank aan de farao’s en piramides. De Top 5:

1 Walk Like An Egyptian – The Bangles

The Bangles hadden in 1986 nog een liedje nodig om hun album Different Light vol te krijgen. Producer en componist Liam Sternberg had nog iets op de plank liggen wat hij ooit voor zangeres Toni Basil had geschreven. Inspiratie voor het nummer kreeg hij op een veerboot, waar de passagiers nogal raar liepen om hun evenwicht te bewaren. Het deed hem denken aan reliëfs van de oude Egyptenaren. Hoe succesvol ook, het schijnt dat The Bangles altijd de pest aan dit liedje hebben gehad omdat ze het niet zelf hebben geschreven. Een gevalletje van Crying all the way to the bank



2 Nightboat To Caïro – Madness

Dit vrolijke (en grotendeels instrumentale) ska-nummer, over een boot die op de Nijl op drift raakt, is één van de eerste Madness-hits. De Monty Python-achtige videoclip werd voor een grijpstuiver opgenomen en in grote haast in elkaar geflanst. De mannen zijn uitgedost met ouderwetse tropenpakken en doen rare dansjes in een hoop zand. Op de achtergrond zien we een foto van een piramide. That’s it. Het ziet er allemaal uit als een goedkope karaoke-act, maar is zelfs nu nog een feest om naar te kijken.



3 Egypt – Kate Bush

Ook Kate Bush danst hier voor een videoscherm, met beelden van piramides, sfinxen en de Nijl. Maar hoewel ze erg haar best doet is het resultaat vooral lachwekkend. En dan die outfit! Gelukkig is het liedje prachtig, met een mysterieuze tekst over het land van de farao’s. “I drift with dunes. I whisper of the tombs. They offer me Egyptian delights”. Het slot lijkt sprekend op Auf’m Friedhof van de Nina Hagen Band, dat twee jaar eerder werd uitgebracht. Toeval?



4 Pyramids – Frank Ocean

Dit bijzondere r&b-nummer begint met het relaas van een legendarische Egyptische koningin. “Underneath our legion’s view, they have taken Cleopatra”. Maar al snel gaat het over een pooier in LA die verliefd wordt op 1 van zijn hoertjes: “She’s working at the pyramid tonight”. Pyramids is de tweede single van het bejubelde debuutalbum Channel Orange uit 2012. De jazzy gitaarsolo is van John Mayer. Op zijn beurt is Ocean te horen op Mayers nieuwe album Paradise Valley. 



5 Freedom (Song For Egypt) – Wyclef Jean

Na het uitbreken van de Egyptische revolutie in 2011 nam rapper Wyclef Jean dit nummer op, dat doet denken aan de politieke liedjes van Bob Marley. “I see my brothers, using the rocks for their weapons. They say the pharaoh must go. They want a peaceful solution”. Farao Mubarak viel inderdaad van zijn voetstuk, maar een vreedzame oplossing lijkt verder weg dan ooit. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten