donderdag 12 september 2013

Eind van de zomer liedjes

Wat was het een prachtige zomer. En die smaakte extra zoet, nadat we eerst een horrorwinter en een druilerige en koude lente moesten doorstaan. Helaas had Gerard Cox gelijk toen hij zong: “Je dacht dat er geen einde aan kon komen. Maar voor je 't weet is heel die zomer al weer lang voorbij”. Kijk maar eens naar buiten. 5 popliedjes over het einde van de zomer.

1 Summer Is Over – Dusty Springfield

Niemand kon zo mooi melancholisch zingen als Dusty Springfield. Haar bitterzoete maar berustende stem leent zich perfect voor een liedje over het einde van de zomer: “Young swallows have learned how to fly. The leaves that were green are no longer so green. And it looks like the summer is over”. Nederlanders van boven de 50 kennen het intro misschien nog van een Veronica-jingle uit de tijd van het zendschip: “Come on and sail away, with Veronica today”, ingezongen door een nog piepjonge Patricia Paay. 



2 The Boys Of Summer – Don Henley

In zijn grootste solohit schetst Eagles-frontman Don Henley de laatste dagen van de zomer, als metafoor voor een op de klippen gelopen relatie. De ik-figuur uit het liedje kan zijn grote liefde niet loslaten: “I can tell you my love for you will still be strong. After the boys of summer have gone”. Wie vindt dat het nummer lijkt op Love Is A Battlefield van Pat Benatar heeft gelijk. Volgens Benatars gitarist Neil Giraldo vroeg Henley toestemming om het up-tempo ritme van Battlefield voor The Boys Of Summer te gebruiken. 



3 Summer’s Almost Gone – The Doors

The Doors hadden iets met de seizoenen. Het herfstliedje Indian Summer heb ik op deze plek al eens besproken, en ook Summer’s Almost Gone mag er zijn (op het album Waiting For The Sun gevolgd door Wintertime Love, ik bedoel maar). De melodie is stemmig, maar uit de woorden spreekt nuchterheid: “We had some good times, but they're gone. The winter's comin' on”. Van de oorspronkelijke Doors-bezetting zijn nu nog twee leden over. Zanger Jim Morrison stierf al in 1971. Toetsenist Ray Manzarek, zeer belangrijk voor het typische Doors-geluid, overleed afgelopen mei op 74-jarige leeftijd. 



4 Wake Me Up When September Ends – Green Day

“Summer has come and passed. The innocent can never last”. Voor Green Day-zanger Billie Joe Armstrong valt het einde van de zomer samen met de dood van zijn vader. Die sterft op 1 september 1982 aan kanker. De dan 10-jarige Billie Joe sluit zich na de begrafenis op in zijn kamer. Als zijn moeder op de deur klopt  antwoordt hij: “Wake me up when september ends”.  20 jaar later schrijft hij er dit liedje over. 



5 When Summer Ends – Van Velzen

Titelsong van de Nederlandse speelfilm Zomerhitte, naar het boek van Jan Wolkers. Ook dit liedje heeft een droevige melodie, maar hier eindigt de zomer toch minder triest dan je zou denken: “This love won't end as it began. You're still be here when summer ends”. De single van Van Velzen deed het een stuk beter dan de film, die door de critici werd neergesabeld en nauwelijks bezoekers trok. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten