woensdag 4 september 2013

Komkommertijd liedjes

Kijk nou: die collega die altijd in pak loopt heeft een korte broek aan! En dat rokje van die redactrice is wel heel erg mini. Iemand trakteert op waterijsjes. Een verveelde verslaggever wacht op een klus. En de eindredacteur vraagt zich wanhopig af: hoe krijg ik het bulletin van half 8 in vredesnaam vol? Kortom: de komkommertijd is aangebroken. Leuk thema voor een top 5 trouwens, komkommers. Maar daar zijn vast geen liedjes over ge… Hee, moet je zien wat er gebeurt als ik “komkommer” of “cucumber” intik op Spotify! 

1 Komkommers – Le Le 

Pepijn Lanen, rapper van De Jeugd Van Tegenwoordig, klust sinds 2007 bij met de band Le Le. Voor overeenkomsten met DJVT hoef je niet ver te zoeken: dezelfde onweerstaanbare beats en synthesizerdeuntjes, dezelfde bizarre teksten. Luister maar eens naar Komkommers, van het in 2012 verschenen album Party Time: “Komkommers bij me voor m’n zwijnenvrouw. Kom ‘s bij me, bij me zwijnenvrouw. Lekker dansen in de varkensstal. Echte liefde, richt m’n pijlen op jou”. Heerlijk zomerplaatje. 



2 Komkommer – Drs. P

Zanger, dichter en componist Drs. P (echte naam: Heinz Polzer) maakte in de jaren ‘80 liedjes voor het radioprogramma Kruis of Munt, over tuinieren en het kweken van groenten en fruit. Een bekend nummer uit deze reeks is Knolraap En Lof, Schorseneren En Prei. Maar ook zijn ode aan de komkommer is geestig, over een Hillegommer die met zijn vriendin een stukje gaat rijden. Jawel, op de brommer. Uiteraard rusten ze even uit in het lommer. “Daar zette hij het voertuig aan de kant. En toen greep hij vol tederheid haar hand, en zachtjes vroeg hij: "Ken je de komkommer, die nuttige en suikervrije plant?" Drs. P wordt deze zomer 94 jaar. In 2012 verscheen zijn verzamelde werk, Drs. P Compilé Complé. (Helaas geen video bij dit nummer)

3 The Lions And The Cucumber – The Vampire Sound Inc.

Dit nummer uit de obscure Spaans-Duitse horrorfilm Vampyros Lesbos (1971) kwam 20 jaar later terecht op Sexadelic Dance Party, een verzamel-cd met muziek uit drie films van regisseur Jesús Franco. Het album werd een cult-hit, en kwam onder de aandacht van regisseur Quentin Tarrantino. Die gebruikte The Lions And The Cucumber in 1997 voor zijn film Jackie Brown



4 Cucumber Castle – The Bee Gees

Een komische speelfilm met The Bee Gees, wie bedenkt zoiets? Cucumber Castle kwam uit in 1969, en gaat over Prins Frederick (Barry Gibb) en zijn broer, Prins Marmaduke (Maurice Gibb). Het verhaal van deze cinematografische vergissing is te lullig voor woorden, iets over een ruzie tussen het Land van de Jam en het Land van de Komkommers. De film is vernoemd naar het liedje Cucumber Castle, van het album Bee Gees’ 1st. Robin Gibb is niet in de film te zien, hij had de band  (tijdelijk) met ruzie verlaten. Waarschijnlijk het meest wijze besluit uit zijn carrière. 



5 Komkommercieel – Verona

Het is 1986. Commerciële televisie lijkt in Nederland nog ver weg. Het komische tv-programma Verona loopt op de zaken vooruit met de belevenissen van station Noordzee TV, gerund door de foute zakenman Arie Boksbeugel (Ferry de Groot). In knalgeel pak en met sigaar en koptelefoon brengt hij zijn zender aan de man, geassisteerd door zijn secretaresse Brenda Steunbeer. Zijn kreet “komkommercieel” wordt een gevleugelde uitdrukking en schopt het zelfs tot een liedje. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten