vrijdag 20 september 2013

WK Brazilië liedjes

Goed, de Oranjecamping kan worden geboekt: “we” gaan naar het WK. En omdat de voorpret het halve werk is, nu alvast 5 popliedjes over of uit Brazilië. Ook leuk voor de Olympische Spelen van 2016. 

1 The Girl From Ipanema – Astrud Gilberto & Stan Getz

Ja, ik weet het. Miljoenen keren gehoord, ergens op de achtergrond, in de meest wanstaltige uitvoeringen. Liftmuziek in optima forma. Maar het origineel blijft toch een heerlijk bossa nova liedje. Gitarist Antonio Carlos Jobim schrijft het nummer in 1962 met een Braziliaanse tekst. Twee jaar later, tijdens een opnamesessie met gitarist Joao Gilberto en saxofonist  Stan Getz, ontstaat het idee voor een tweetalige versie. Gilberto’s vrouw Astrud, dan nog geen professionele zangeres, mag de Engelse vocalen doen. Haar bijzondere stem, met licht accent en op het randje van vals, geeft het liedje een zwoel randje. En dan valt Getz in met die sublieme solo en begrijp je waarom dit een klassieker werd. 



2 Mas Que Nada – Sérgio Mendes & Black Eyed Peas

Nog zo'n Braziliaanse samba classic, maar dan in een nieuw jasje. Sérgio Mendes neemt het voor het eerst op in 1966, met zijn band Brasil ’66. Het nummer maakt hem tot een internationale ster. Tot midden jaren ’70 is hij veruit de bekendste muzikant uit Brazilië, daarna raakt zijn carrière in de versukkeling. Tot hij in 2006 deze versie met Black Eyed Peas uitbrengt. Het wordt opnieuw een grote hit en in één klap staat Mendes weer in de spotlights. 



3 Samba De Janeiro – Bellini

Heel origineel is de FIFA niet. De voetbalorganisatie heeft deze uitgekauwde hit uit 1997 weer opgewarmd en uitgeroepen tot Official 2014 World Cup Theme Song. Tot overmaat van ramp gaat het hier ook nog eens om een Duitse productie! Als dát geen slecht voorteken is? Achter Bellini gaan de Keulse producers Ramon Zenker en Gottfried Engels schuil. Ze vernoemden hun band naar Hilderaldo Bellini, een legendarische Braziliaanse verdediger. Hij was erbij toen Brazilië in 1958 wereldkampioen werd en mocht de beker als eerste in ontvangst nemen. 



4 Rio – JJ Cale

Afgelopen juli overleed de grootmeester van de laid back-gitaarsound: JJ Cale. Hij werd beroemd met de nummers Cocaine en After Midnight en door zijn samenwerking met Eric Clapton. Maar in het midden van de jaren 90 had hij genoeg van de muziekindustrie en bracht nauwelijks nieuw materiaal uit. Bovendien was hij liever lui dan moe. In een interview vertelde hij waarom hij de telefoon nooit opnam. “Dat kon maar één ding betekenen: werk”. Toch maakte hij in 2004 het veelgeprezen come back-album To Tulsa And Back. Met daarop dit eerbetoon aan de Braziliaanse stad Rio: “Rio de Janeiro. To touch the water of your sea. Feel your sensuality. Walk your boulevards”. 



5 To Brazil! – Vengaboys

Zo’n beetje de meest platte uitvoering van een Braziliaans liedje uit 1939, dat eigenlijk “Aquarela Do Brasil” heet. Het origineel kreeg internationale bekendheid door de Disney tekenfilm Saludos Amigos uit 1942, en daarna was het hek van de dam. Van James Last tot Arcade Fire en van Frank Sinatra tot Kate Bush: de lijst van artiesten die het nummer opnamen is eindeloos. Onze eigen Vengaboys (een project van oud-dj Wessel van Diepen) hadden er een bescheiden hit mee in 1997. Door het eenvoudige refrein (Brazil – lala lala lala lalaaa!) zeer geschikt voor voetbalfeestjes. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten