donderdag 3 oktober 2013

Dierendag liedjes

Fijn, 4 oktober dierendag! Mogen schoolkinderen weer hun konijn of parkiet mee naar school nemen. Oh nee dat mag niet meer, in het land van Dierenpartij en Dierenpolitie. Dan ons huisdier maar eens extra vertroetelen, een keertje vegetarisch eten en een leuk popliedje over dieren draaien. 5 suggesties:

1 Hound Dog – Elvis Presley

Deze overbekende rock&roll-hit werd oorspronkelijk geschreven voor blueszangeres Big Mama Thornton, door componistenduo Jerry Leiber en Mike Stoller. Toen Stoller de versie van Elvis voor het eerst hoorde was hij teleurgesteld. “Het was me te nerveus, te snel, te blank”, zei hij tegen muziekblad Rock's Backpages. “Maar weet je, nadat er 7 of 8 miljoen exemplaren van waren verkocht begon het een stuk beter te klinken”.



2 I Am The Walrus – The Beatles

In 1967 slikt John Lennon een paar weekenden achter elkaar de geestverruimende drug lsd. Zijn hallucinaties resulteren in dit fascinerende liedje, met misschien wel de meest onbegrijpelijke tekst uit de muziekgeschiedenis (Yellow matter custard dripping from a dead dog’s eye, ik bedoel maar). Later bekende Lennon dat hij de pest had aan mensen die de teksten van de Beatles uitplozen, en dat hij ze met dit nummer in verwarring wilde brengen. Dat lukte goed: fans die geloofden dat Paul McCartney dood was vonden in het liedje allerlei aanwijzingen. Een jaar later deed Lennon er in Glass Onion nog een schepje bovenop: “The Walrus was Paul”. 



3 Roar – Katy Perry

Bijen, vlinders, tijgers: een hele dierentuin komt voorbij in deze enorme hit van Katy Perry. In de bijbehorende clip zijn ook veel dieren te zien, tot woede van dierenrechtenorganisatie PETA. Volgens een woordvoerder zijn de beestjes door zangeres en crew onnodig blootgesteld aan stress: “"They often become stressed and anxious when hauled around and forced into unfamiliar or frightening situations."



4 Monkey Gone To Heaven – Pixies

Het bekendste liedje van de indie-rockers uit Boston heeft zo’n bizarre tekst dat de schriftgeleerden er nog altijd niet uit zijn. Er zijn verwijzingen naar milieuvervuiling en gaten in de ozonlaag (hole in the sky) maar ook naar bijbelse numerologie: “"If man is five, then the Devil is six and God is seven". Volgens Pixies-frontman Frank Black bestaat het nummer vooral uit “zorgvuldig geconstrueerde takkeherrie”. Op 5 en 6 oktober speelt de band in een uitverkocht Paradiso in Amsterdam. 



5 The Year Of The Cat – Al Stewart

Dit sfeervolle liedje uit 1977 was al 10 jaar eerder geschreven, en ging over de aan faalangst lijdende komiek Tony Hancock. Nadat die zelfmoord pleegde werd de tekst veranderd. Voor de nieuwe versie liet Stewart zich inspireren door de film Casablanca: “On a morning from a Bogart movie. In a country where they turn back time”. De titel slaat op één van de 12 jaren uit de Vietnamese astrologie, dat in China vreemd genoeg Jaar van het Konijn heet. Het laatste Jaar van de Kat was 2011.  



Geen opmerkingen:

Een reactie posten