vrijdag 18 oktober 2013

Rusland liedjes

Het is me het Nederland-Ruslandjaartje wel. In plaats van gebroederlijk aan de wodka te zitten, zijn de verhoudingen tussen beide landen tot Siberische waarden gedaald. Greenpeace-activisten in een Russische gevangenis, afgetuigde dan wel opgepakte diplomaten, beschuldigingen over en weer: de Koude Oorlog is er niets bij. Deze week in de Top 5: Rusland liedjes. 

1 Dodenrit – Drs. P

Troika hier, troika daar! Taalkunstenaar  Drs. P (Heinz Poltzer) schetst op even meesterlijke als hilarische wijze de reis van een kinderrijk gezin door het bitterkoude Siberië. De familie is per slee op weg naar Omsk, op de hielen gezeten door een roedel wolven. De hongerige dieren worden tijdelijk afgeschud door ze nu en dan een kind te voeren: “We mogen Pjotr wel waarderen om zijn eetbaarheid. Want daardoor raken wij die troep voorlopig even kwijt”. Als alle familieleden zijn opgeofferd valt ook de verteller ten prooi aan de bloeddorstige beesten. “Terwijl de wolven mij verslinden denk ik dat is pech. Omsk is een mooie stad maar net iets te ver weg”. 



2 Russians – Sting

Als Sting in 1985 dit liedje over de Koude Oorlog schrijft is die nog in volle gang. Bezorgd vraagt hij zich af of de Russen óók van hun kinderen houden. Misschien dat ze dan géén nucleaire oorlog beginnen? “What might save us, me, and you. Is if the Russians love their children too”. De melodie van het nummer is gebaseerd op de Romance Melodie uit de Lieutenant Kije Suite, van de Russische componist Sergej Prokofjev.



3 Stranger In Moscow – Michael Jackson

De Dangerous Tour brengt The King Of Pop in 1993 naar de Russische hoofdstad. Vanuit zijn hotelkamer ziet hij hoe duizenden fans hem enthousiast toejuichen, maar Michael voelt zich de eenzaamste man op aarde. Het gedicht dat hij dan schrijft wordt de basis voor dit liedje. Ruslandkenners ontdekken al snel dat de tekst wemelt van de fouten. Zo heeft Michael het over “Stalin’s tomb”, terwijl de dictator niet in een tombe ligt, maar gewoon in de grond is begraven. Stranger In Moscow is de laatste echte hit van Jackson. Als het nummer eind 1996 op single uitkomt heeft zijn carrière al flink te lijden van de beschuldigingen van kindermisbruik. 



4 Leningrad – Billy Joel

Ook Billy Joel krijgt inspiratie voor een liedje tijdens een tournee door Rusland. In 1987 ontmoet hij daar de Russische clown Viktor. De man groeide op zonder vader, want die was in WOII gesneuveld tijdens het Beleg van Leningrad. “A child of sacrifice, a child of war. Another son who never had a father after Leningrad”. Joel leende de dramatische melodie van Tchaikovsky’s beroemde Vioolconcert. 



5 From Russia With Love – Matt Monro

Titelsong van de tweede James Bond-film uit 1963, met Sean Connery. Daarin wordt 007 verliefd op de Russische geheim agente Tanya Romanova. Bond krijgt van zijn baas M. een foto van de vrouw. Voordat hij die teruggeeft schrijft hij op de achterkant: From Russia With Love. Het liedje wordt gezongen door Matt Monro, destijds het Britse antwoord op Frank Sinatra. De muziek is van John Barry, die ook de beroemde herkenningstune van de Bondreeks componeerde. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten