zaterdag 19 oktober 2013

Halloween liedjes

Trick or treat? Op 31 oktober is het weer Halloween, het griezelfeest dat ook in Nederland steeds meer voet aan de grond krijgt. 5 liedjes voor een geslaagd Halloween-feestje.

1 This Is Halloween – Marilyn Manson

Voor beroepsgriezel Marilyn Manson is Halloween het feest van het jaar. Brian Hugh Warner, zoals hij eigenlijk heet, keek goed naar de bizarre acts van zangers als Alice Cooper en Ozzy Osborne. Vervolgens gooit hij er een flinke schep bovenop. Bijbels die in brand vliegen, gekoketteer met nazisymbolen, snoeiharde heavymetal: zijn concerten zijn de overtreffende trap van grotesk. This Is Halloween is een liedje uit de animatiefilm The Nightmare Before Christmas van regisseur Tim Burton. Een kolfje naar Marilyns hand. “I am the one hiding under your bed. Teeth ground sharp and eyes glowing red”. 



2 Tubular Bells (part 1) – Mike Oldfield

Bekend geworden door de engste film aller tijden: The Exorcist. En jaren later voor eeuwig verpest door Bassie en Adriaan, maar daar hebben we het verder maar niet over. Tubular Bells was oorspronkelijk niet bedoeld als filmmuziek. De nog jonge Mike Oldfield wilde een experimentele plaat met instrumentale muziek maken. Hij liep stad en land af met een stapel demo’s, maar geen platenmaatschappij zag er wat in. Tot hij ze liet horen aan Richard Branson, de baas van het net opgerichte Virgin Records. Tubular Bells werd het eerste album voor Virgin (met catalogusnummer V2001) en de rest is geschiedenis.



3 Thriller – Michael Jackson

De zevende single van het gelijknamige album is zeker niet het beste nummer van Michael Jackson. Twee dingen maken het toch tot een classic: de spooky voice-over van horroracteur Vincent Price (inclusief satanisch gelach aan het slot) én de begeleidende videoclip van regisseur John Landis.  Die clip is niets minder dan een mini-speelfilm van 13 minuten, waarin Jackson verandert in een weerwolf en met tientallen zombies danst op een kerkhof. Zoiets was in 1983 nog nooit vertoond. 



4 Monster Mash – Bobby “Boris” Pickett

In de jaren ’50 speelt Bobby Pickett in het bandje The Cordials. Hij is liefhebber van horrorfilms en een grote fan van Boris Karloff, de acteur die beroemd werd als het Monster van Frankenstein. Tijdens optredens doet Pickett een briljante imitatie van zijn idool, waardoor het idee ontstaat voor een liedje over dansende monsters. Geen platenmaatschappij ziet er wat in, vandaar dat Pickett de single maar in eigen beheer uitbrengt. Dat legt hem bepaald geen windeieren: The Monster Mash wordt één van de grootste novelty-hits aller tijden.



5 Dracula – ZZ en de Maskers

De eerste Nederlandse beatgroep ZZ en de Maskers neemt in 1963 een liedje op over een bizar etentje met de roemruchte vampier uit Transsylvanië. Wat op tafel komt is niet geschikt voor mensen met een zwakke maag: “'Het hoofdgerecht van kraakbeensnippers, klaar gestoofd in keldervocht. Was licht geroosterd door de adem, van een monsterlijk gedrocht”. Bij het dessert wacht de verteller een onaangename verrassing: “Ik sprong gillend uit het raam. Want bij de toespijs stond mijn naam!” In 1989 brengt de band Claw Boys Claw een coverversie van het nummer uit.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten