zaterdag 19 oktober 2013

50Plus liedjes

Het is een rampzalige tijd voor ouderenpartij 50Plus. Eerst rollen bestuursleden ruziënd over straat. Daarna verliezen de oudjes hun mediagenieke boegbeeld Henk Krol, vanwege een rel over niet betaalde pensioenpremies. In de peilingen zakt de partij van 10 naar 5 zetels. Deze week in de Top 5: popliedjes over bejaarden en ouderdom.

1 Grandma’s Hands – Bill Withers

De grootmoeder van Bill Withers speelde een grote rol in de jeugd van de soulzanger. Omdat hij stotterde werd hij veel gepest. Maar oma hield hem voor hoe bijzonder hij was en voorspelde dat de mensen ooit naar hem zouden luisteren. Na haar overlijden schreef hij dit sobere maar ontroerende liedje. “Grandma’s hands used to hand me piece of candy. Grandma’s hands picked me up each time I fell”. Het nummer staat op het debuutalbum Just As I Am uit 1972 en werd ook op single uitgebracht. De band Blackstreet gebruikte het intro als basis voor de hit No Diggity



2 Old Man – Neil Young

In 1970 koopt de dan 25-jarige Neil Young een boerderij in de Santa Cruz Mountains in Californië. Louis Avila, de oude beheerder van deze Broken Arrow Ranch, kent de zanger niet. Tijdens een rondleiding over het complex wil hij weten hoe deze jonge hippie zomaar de prijs van 350 duizend dollar kan ophoesten. "Just lucky, Louis, just real lucky", antwoordt Neil. Het liedje Old Man gaat over de twee mannen die, ondanks hun leeftijdsverschil, veel gemeen hebben: “Old man take a look at my life, I'm a lot like you. I need someone to love me, the whole day through”. Neil Young woont nog steeds op de Broken Arrow Ranch. 



3 Help The Aged – Pulp

Daar sta je dan, als rocker van thirtysomething. De jonge kids vinden je al een oude zak. Je hebt een vrouw en kinderen, je muziek is niet meer hip en aan de horizon doemt een midlifecrisis op. Het overkwam Pulp-zanger Jarvis Cocker eind jaren negentig. Hij werd 34 en het drong tot hem door dat zijn jonge jaren definitief achter hem lagen. Dat besef werd de rode draad op het album This Is Hardcore. In Help The Aged vraagt Cocker begrip voor bejaarden: “Help the aged, don't just put them in a home. Can't have much fun when they're all on their own”. Henk Krol zou het niet beter bedacht hebben.



4 Goeiemorgen, Ouwe Rotkop – Raymond van het Groenewoud

Zelfspot is Raymond van het Groenewoud niet vreemd. Hier beschrijft de Vlaamse 60-plusser zijn dagelijkse gang naar de badkamer: “Goeiemorgen, ouwe rotkop. Schuif die spiegel maar opzij. Geef het heden maar een rotschop. Sluit het boek van ijdelheid”. Het nummer komt van zijn meest recente studioalbum De Laatste Rit, vol met liedjes over ouderdom, vergankelijkheid en de naderende dood. 



5 Elderly Woman Behind The Counter In A Small Town – Pearl Jam

Mooi liedje over een vrouw die altijd in hetzelfde kleine stadje blijft wonen, terwijl haar jeugdliefde de wijde wereld in trekt. Vele jaren later zien ze elkaar weer. Als hij het winkeltje waar ze werkt binnenloopt, durft ze hem nauwelijks gedag te zeggen. “My god it’s been so long, never dreamed you'd return. Now here you are, and here I am. Hearts and thoughts they fade away”. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten