donderdag 31 oktober 2013

Dokters liedjes

Er lijkt geen week voorbij te gaan of er zijn artsen negatief in het nieuws. Maandag staat de neuroloog Jansen Steur voor de rechter. Hij wordt ervan verdacht tientallen patiënten onnodig te hebben geopereerd, of ze bewust een verkeerde diagnose te hebben gegeven. 5 liedjes over dokters:

1 Dr. Beat – Miami Sound Machine 

Emergency, paging Dr. Beat! Gloria Estefan heeft een dokter nodig. Als ze muziek hoort verliest ze de controle over haar voeten. “If you don't help me soon, I'm gonna lose my brain, gonna go insane”. In de videoclip wordt duidelijk wat Gloria mankeert: ze heeft een draagbare stereo ingeslikt. Dr. Beat was de grote doorbraak-hit voor de Miami Sound Machine. Gloria Estefan ging later solo en groeide uit tot een superster. Op 22 en 23 november treedt ze op in het Rotterdamse Ahoy. 



2 Dear Doctor – The Rolling Stones

Heerlijke Stones classic, over een wanhopige man die op het punt staat om te trouwen, maar eigenlijk niet wil. Hij roept de hulp in van een dokter, want: “There's a pain where there once was a heart”. Maar als hij zich vermant en de trouwring in zijn broekzak stopt, vindt hij een briefje van zijn aanstaande. Tot zijn grote opluchting blijkt die er vandoor te zijn met een familielid. “I'm down in Virginia with your cousin Lou. There be no wedding today”. Dear Doctor staat op Beggars Banquet uit 1968, misschien wel het beste Stones-album ooit. 



3 Doctor Love – First Choice

Liedje over een heuse wonderdokter, specialist op romantisch gebied. “He can cure my every pain. He can make me well again. Doctor Love!” Poedertjes of pillen zijn niet nodig, een zoen van deze man biedt al verlichting. “Just one kiss from his lips is like taking Vitamin C”. Deze hit is een typisch gevalletje van the Philly Sound, de jaren ’70 disco uit Philadelphia. Het deuntje wordt gebruikt door dj Gerard Ekdom voor zijn rubriek Dokter Pop, in het programma Effe Ekdom op 3FM. 



4 Doctor Who Theme – Murray Gold

Thema van de Britse science fiction-serie over de tijdreizende Doctor Who. Deze wonderlijke man verplaatst zich in een telefooncel met de naam TARDIS. Het programma is in Groot Brittannië razend populair en loopt daar al sinds 1963. Twaalf acteurs hebben de rol tot nu toe gespeeld. Het spookachtige muziekje van de serie werd in 1988 door The Timelords bewerkt tot het nummer Doctorin’ The Tardis, en werd prompt een nummer 1-hit. 



5 Dokter Bernard – Bonnie St. Claire

Even voor de jongere lezers: er was een tijd dat Bonnie St. Claire meer kon dan de roddelrubrieken halen vanwege haar drankgebruik. De zangeres scoorde in de jaren ’70 grote hits, zowel solo als met de band Unit Gloria. Dokter Bernard werd in de loop der jaren een cult-klassieker. Een vrouw gaat naar het ziekenhuis waar haar man in kritieke toestand ligt. “Dokter Bernard help me, breng hem door het ergste heen”. En wie horen we daar in de rol van de bewuste arts? Het is Ron Brandsteder, die Bonnie geruststellend toespreekt met zijn donkerbruine stem: “Hij slaapt nu zeker door tot morgen,de zuster blijft bij hem”. Helaas, aan het slot loopt het toch slecht af met de patiënt. Bonnie belt het ziekenhuis: “Hallo? Nee. Neeeee!”



Geen opmerkingen:

Een reactie posten