maandag 11 november 2013

Spionage liedjes

Een jaar geleden maakte ik al eens een Top 5 over James Bond. Maar het NSA-schandaal is een mooie aanleiding om het nóg eens over spionage in popliedjes te hebben. 

1 Somebody’s Watching Me – Rockwell

Het lijflied van Angela Merkel, of andere regeringsleiders die zich bespioneerd voelen door de NSA: “I always feel like somebody's watching me. And I have no privacy”. Achter de naam Rockwell zit Kennedy Gordy, zoon van Motown-oprichter Berry Gordy. De platenbaas zag niet veel in de muzikale aspiraties van zoonlief. Maar toen die Michael Jackson wist te strikken, een voormalig artiest uit de Motown-stal, was pa verkocht. En terecht: vooral dankzij de zang van Jackson in het refrein werd het nummer een wereldhit. 



2 Every Breath You Take – The Police

Deze hit, over een enge stalker, zou ook over de NSA kunnen gaan: “Every breath you take, every move you make, I'll be watching you”. En die sfeer van spionage is niet toevallig. Sting schreef het liedje toen hij logeerde in GoldenEye, de voormalige villa van James Bond-auteur Ian Flemming. Het riante stulpje op Jamaica is sinds 1976 een luxe hotel. Sting verbleef in slaapkamer “007”, waar hij gebruik maakte van de originele schrijftafel van Flemming.



3 Secret Agent Man – Johnny Rivers

De Britse tv-serie Danger Man, over de geheime dienst van de NAVO, werd in de jaren ’60 ook in de VS uitgezonden. Maar omroep CBS wilde een andere naam voor de serie én andere titelmuziek. De nieuwe naam werd Secret Agent. De titelsong, gezongen door Johnny Rivers, werd zó populair dat die op single werd uitgebracht. In zowel tekst als muziek zit een knipoog naar James “007” Bond: “They've given you a number and taken away your name”. Het liedje is vaak gebruikt voor Bond-parodieën, zoals Austin Powers: International Man of Mystery. 



4 Spies – Coldplay

De mannen van Coldplay zijn grote fans van John Barry, de componist van het beroemde 007-thema en veel titelsongs uit de Bond-films. Spies is een poging om een nummer in die sfeer te schrijven. Dat is muzikaal gezien niet helemaal gelukt, écht spannend klinkt het nergens. Maar de tekst komt een heel eind: “The spies hide out in every corner. But you can't touch them, no. 'Cause they're all spies. And if we all hide here, they're going to find us”. Het liedje werd verboden in China, omdat het anti-communistisch zou zijn. Commentaar van gitarist Jon Buckland: “Very strange”.



5 The Last Of The Secret Agents – Nancy Sinatra

Titelsong van de gelijknamige James Bond-spoof uit 1966, over een niet zo heel slimme geheim agent. “He's never caught one spy untold. He's never even caught a cold”. Componist en arrangeur Neil Hefti weet de Bond-sfeer goed te vangen. Heel slim: het nummer heeft ook veel weg van These Boots Are Made For Walkin’, eerder dat jaar een grote hit voor Nancy. Ook The Last Of The Secret Agents is vaak gebruikt voor andere Bond-imitaties, zoals The Man Who Knew Too Little, met acteur Bill Murray. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten