vrijdag 15 november 2013

John F. Kennedy liedjes

Op 22 november is het 50 jaar geleden dat de Amerikaanse president John F. Kennedy met 2 geweerschoten werd vermoord door ex-marinier Lee Harvey Oswald. Maar deed hij het alleen? De moord is al een halve eeuw voer voor de meest wilde complottheorieën. Deze week in de Top 5: JFK liedjes.
  
1 The Day John Kennedy Died – Lou Reed

Het was een logische vraag voor de generatie die het bewust meemaakte: “Waar was je toen Kennedy werd vermoord?” In één van zijn beste liedjes beschrijft Lou Reed waar hij was toen hij het nieuws hoorde. “I was upstate in a bar. The team from the university was playing football on TV. Then the screen went dead and the announcer said: There's been a tragedy”. Het nummer komt van het uitstekende album The Blue Mask, uit 1980. Lou Reed overleed vorige maand op 71-jarige leeftijd. 



2 Seconds – The Human League

In Seconds richt The Human League zich rechtstreeks tot Lee Harvey Oswald, de moordenaar van JFK. “Your knuckles white as your fingers curl. The shot that was heard around the world, for a second. It took seconds of your time to take his life”. In de videoclip van het nummer zijn fragmenten te zien uit het schokkende amateurfilmpje dat omstander Abraham Zapruder maakte van de moordaanslag. 



3 He Was A Friend Of Mine – The Byrds

Van oorsprong een traditioneel folk liedje waarin om een dode vriend wordt getreurd. The Byrds hadden het al op hun repertoire staan toen JFK werd vermoord. Nog dezelfde nacht herschreef Byrds-gitarist Roger McGuinn de tekst: “He was in Dallas town. From a sixth floor window a gunner shot him down. His killing had no purpose, no reason or rhyme. Oh, he was a friend of mine”. The Byrds speelden het nummer in 1967 op het popfestival van Monterey. Daar zorgde bandlid David Crosby voor ophef door te beweren dat Kennedy het slachtoffer was van een samenzwering. 


4 Eleven MPH – Was (Not Was)

Het Amerikaanse duo Was (Not Was) geeft hier een keurig lesje geschiedenis. De achtergrond van Lee Harvey Oswald, de verdiensten van JFK, de moord, de reacties: het wordt allemaal behandeld in 4 minuten en 5 seconden. De titel slaat op de snelheid van Kennedy’s limousine (“a deadly speed”) op het moment van de aanslag. “They pulled their limousine down Elm Street slow and clean. Lead fell like a shower, at eleven miles an hour”. Was (Not Was) scoorde in Nederland hits met Walk The Dinosaur en Spy In The House Of Love. Bandlid Don Was is vooral bekend als producer, van o.a. The Rolling Stones, Bob Dylan en John Mayer.



5 Happy Birthday, Mr. President – Marilyn Monroe

Op 19 mei 1962 viert Kennedy zijn 45-ste verjaardag in Madison Square Garden, New York. Als verrassing zingt Marilyn Monroe een buitengewoon zwoele versie van Happy Birthday, aangevuld met een tekst op de melodie van Thanks For The Memory: “Thanks, Mr. President. For all the things you've done. The battles that you've won”. Het sexy optreden voedt de geruchten dat de actrice een verhouding met de president heeft. Drie maanden later wordt ze dood in haar huis gevonden. Volgens de officiële lezing pleegde ze zelfmoord met een overdosis slaappillen. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten