donderdag 21 november 2013

Vliegtuig liedjes

Na meer dan 15 jaar geruzie en geaarzel is de kogel dan eindelijk door de kerk: de Tweede Kamer ging deze week akkoord met de aanschaf van gevechtsvliegtuig JSF. Een ruime meerderheid was voor, mits het toestel niet voor de lancering van atoomwapens wordt gebruikt. Om het einde van deze soap te vieren: deze week 5 popliedjes over militaire vliegtuigen. 

1 Enola Gay – OMD

Op 6 augustus 1945 werpt het vliegtuig Enola Gay een atoombom op de Japanse stad Hiroshima. 78 duizend mensen zijn op slag dood. De Boeing B-29 Superfortress is vernoemd naar de moeder van piloot Paul Tibbets. In 1980 schrijft Orchestral Manoeuvres In The Dark (OMD) over het beruchte vliegtuig. Het wordt de eerste grote hit voor de band. De verwijzingen naar de verwoestende bom blijven beperkt tot het tijdstip van de explosie: “It's 8:15, and that's the time that it's always been”. 


2 Danger Zone – Kenny Loggins

Een hit uit Top Gun, de succesfilm over de United States Navy Fighter Weapons School. Voor het liedje werden eerst Bryan Adams, REO Speedwagon en Toto benaderd, maar die hadden er geen trek in. Uiteindelijk kwam producer Giorgio Moroder terecht bij zanger Kenny Loggins, met wie hij eerder de titelsong voor de film Footloose had opgenomen. De tekst, zogenaamd over de kick van vliegen in straaljagers, staat vol met seksuele toespelingen: “Revvin' up your engine, listen to her howlin' roar. Metal under tension, beggin' you to touch and go”.


3 Starfighter Pilot – Snow Patrol

De Starfighter was de JSF van de jaren ’60 en ’70: een supersonisch eenmotorig gevechtsvliegtuig. Jongetjes droomden ervan om piloot van zo’n toestel te worden. Want dan liggen de meisjes aan je voeten,  zo blijkt tenminste uit dit liedje. “Andrew's a starfighter pilot. He can get high in his jet. Tells me about all his women.He can get any I'll bet”. De EP Starfighter Pilot werd uitgebracht in 1997, toen de band nog Polarbear heette. Omdat die naam al bleek te bestaan werd deze later veranderd in Snow Patrol. 


4 Jet Fighter – The Three O’ Clock

Ook in dit liedje heeft de piloot een mythische status: “Jet fighters never cry, jet fighters never die”. Maar aan het eind van het verhaal blijkt de hoofdpersoon toch sterfelijk. En als hij in de hemel acteur John Wayne tegenkomt beginnen de problemen pas echt. “They had to speak with Allah, he sent them both to Hell!” The Three O’ Clock was een alternatieve band uit Los Angeles, die begin jaren ’80 vooral populair was bij Amerikaanse studenten. De groep viel in 1989 uit elkaar, maar stond dit jaar weer op verschillende festivals in de VS. 


5 Bomber РMoțrhead

Op het eerste gezicht is dit lawaaiige werkje een ode aan de bommenwerper: “Firestorm coming closer, napalm to the bone. Because, you know we do it right, a mission every night, it’s a bomber”. Maar natuurlijk gaat de tekst uiteindelijk over seks: “The sirens make you shiver, you bet my aim is true. Because you know we aim to please, bring you to your knees”. 2013 was een slecht jaar voor Motörhead-zanger Lemmy. Vanwege gezondheidsproblemen werden meerdere concerten afgezegd. Afgelopen zomer onderging het heavy metal-beest een hartoperatie. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten