vrijdag 31 januari 2014

Sotsji liedjes

Wie niks met schaatsen en skiën heeft, doet er goed aan de komende weken even géén kranten te lezen of tv te kijken. Vrijdag barst het Olympisch geweld in Sotsji los. Vanwege de mensenrechten in Rusland zijn de Winterspelen zeer omstreden. Maar the show must go on. Deze week in de Top 5: min of meer officiële Olympische Liedjes. 

1 Promises Of No Man’s Land – Blaudzun

De NOS sluit de dagelijkse uitzendingen over de Winterspelen af met deze nieuwe single van Blaudzun - misschien wel zijn meest toegankelijke liedje ooit. Achter de heroïsche melodie schuilt een dubbelzinnige tekst. Zo is het refrein een opsteker voor de sporters: “The heat is on. It’s your pride, don’t waste it up”. Maar er zit ook een politieke lading in, waar gediscrimineerde en onderdrukte Russen zich aan op kunnen trekken. Tegen 3FM zei Blaudzun: “Zoveel mensen zitten in een vervelende situatie. En als er zoveel aan de hand is, zeg ik: kies om weg te gaan. Behoud je trots”. Blaudzun, die eigenlijk Johannes Sigmond heet, is helemaal gek van fietsen. De opvallend gekapte zanger pikte zijn artiestennaam van de Deense wielrenner Verner Blaudzun. 



2 Y.M.C.A. – The Village People

Paul de Leeuw kwam met het idee om blaaskapel Kleintje Pils in Sotsji homo-hits te laten spelen, uit protest tegen de Russische anti-homowet. Het bericht ging de hele wereld over, tot grote schrik van het dweilorkest. "Als we één ding niet willen, is het met politiek te worden geassocieerd'', zei bandleider Ruud Bakker. Maar het liedje Y.M.C.A. staat nu toch op het programma. Deze roze klassieker was in 1978 een grote hit voor The Village People. Het deuntje werd in 20 minuten geschreven, als opvuller voor het album Cruisin’. Door de suggestieve teksten en de dwaze outfits was de groep jarenlang het boegbeeld van de Amerikaanse homoscene. Toch waren van de 6 originele bandleden alleen de cowboy en de indiaan écht gay. 



3 Everything Will Change - Gavin DeGraw

Deze ballad is verkozen tot “Official Song of Team USA 2014”, en moet de Amerikaanse delegatie in Sotsji een hart onder de riem steken. Hoewel het nummer er niet speciaal voor werd geschreven, zijn er genoeg associaties met de Spelen: “Starting like a fire, tonight you lit the flame. Now everything will change”. Ook DeGraw vindt dat het liedje bij de Olympische gedachte past: “I think it fits. Life really is about following your passions--sport, music or otherwise."



4 My Day – Danielle Bradbery

Het station NBC zendt in de VS de Winterspelen uit en bombardeerde dit optimistische liedje tot “Sochi Winter Olympics Theme Song”. Een mooie opsteker voor Danielle Bradbery, die met My Day ook al het vierde seizoen van The Voice won. Het nummer werd 5 jaar geleden geschreven door countryzangeres Mallary Hope. Zij wilde het eigenlijk zelf opnemen en had de videoclip er al bij bedacht: “Ik wilde iets met soldaten die terugkeren van het front, kinderen die hun diploma halen en zelfs Olympische sporters. Maar ik kreeg het niet van de grond. Nu snap ik waarom: My Day was voor iemand anders bestemd”. 



5 The Games That We Deserved - Dima Bilan & Philip Kirkorov

Tja, en dan heeft Rusland ook een Officieel Olympisch Liedje uitverkozen. In een felle competitie eindigde The Games That We Deserved als winnaar. En toen moesten er nog uitvoerende artiesten bij worden gezocht. Kom er maar in, Dima Bilan en Philip Kirkorov! Bilan deed twee keer mee aan het Eurovisie Songfestival, Kirkorov is de populairste Russische popster van dit moment. De heren namen bij het inzingen ook nog wat vrienden en vriendinnen mee. Het resultaat is een kitschnummer met bombastische samenzang, inclusief  een onvermijdelijk stukje rap. Ons Koningslied is er niets bij. Ach, ieder land krijgt het Olympische Lied dat het verdient. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten