zaterdag 18 januari 2014

Gevangenis liedjes

Een gevangenis is geen hotel, toch moeten gedetineerden 16 euro per dag gaan betalen voor hun verblijf in de cel. Tenminste, als het aan minister Opstelten en staatssecretaris Teeven van Justitie ligt. De maatregel moet 65 miljoen euro per jaar opleveren. Deze week in de Top 5: gevangenisliedjes. 

1 Folsom Prison Blues – Johnny Cash

In 1968 treedt Johnny Cash op voor de gedetineerden van Folsom Prison, een beruchte gevangenis in Californië. Het live-album van dat concert geeft de ingesukkelde carrière van Cash een flinke boost. Het nummer Folsom Prison Blues heeft hij al in de jaren ’50 opgenomen, maar wordt pas in de live-versie een hit. Het gefluit en gejuich na de beroemde zin “I shot a man in Reno, just to watch him die” is later toegevoegd. In werkelijkheid houden de gevangenen zich stil, uit angst voor represaillemaatregelen van de bewaarders. Cash zat zelf ooit 1 dag in de cel, nadat hij in de staat Mississippi was opgepakt voor het illegaal plukken van bloemen. 



2 Jailhouse Rock – Elvis Presley

De meeste van de 29 films met Elvis Presley zijn niet te pruimen, maar Jailhouse Rock uit 1957 is een gunstige uitzondering. Elvis speelt de voormalige crimineel Vince Everett, die ten onrechte in de bak zit. In het opzwepende titelnummer gaat het dak er af. Alle gedetineerden dansen zich in het zweet. Het zinnetje  “Number 47 said to number 3, you're the cutest jailbird I ever did see” verwijst naar seks tussen mannelijke gevangenen, een gewaagde zet in de puriteinse jaren ’50. Toch werd het liedje een dikke hit. 


3 You’ve Got Time – Regina Spektor

Titelsong van de geweldige Netflix-serie Orange Is The New Black. Daarin wordt het gelukkige leventje van de jonge vrouw Piper Chapman volledig op de kop gezet, als ze de cel in moet voor het smokkelen van drugsgeld. In New York ontmoette singer/songwriter Regina Spektor de bedenker van de serie, Jenji Kohan. Ze was meteen enthousiast: “Jenji painted such an exciting and clear picture of the series that I started to hear some ideas right away”. In het liedje You’ve Got Time (“je moet zitten”) vergelijkt ze de gevangenis met een kooi vol wilde dieren. “The animals, the animals. Trapped, trapped, trapped 'till the cage is full”. 



4 The Tower – Ice T

Rapper Ice T geeft in dit nummer een indrukwekkende beschrijving van het gevangenisbestaan. Dat draait vooral om overleven, en weten welke kant je kiest: “I studied the inmates to see who had the power. The whites? The blacks? Or just the gun tower!” De spannende pianosample komt uit de soundtrack van de horrorfilm Halloween. Ice T is tegenwoordig vooral acteur. In 2012 maakte hij de boeiende documentaire The Art Of Rap, over de geschiedenis van de hiphop. 



5 Chain Gang – Sam Cooke

Eind jaren ’50 is soulzanger Sam Cooke met zijn broer Charles op tournee door de VS. Ergens in het zuiden komen ze een chain-gang tegen: gedetineerde dwangarbeiders die met kettingen aan elkaar zijn vastgemaakt. Sam en Charles hebben medelijden met de mannen en delen pakjes sigaretten uit. Het voorval is de inspiratie voor de hit Chain Gang: “All day long they work so hard. Till the sun is goin' down. Working on the highways and byways”. Vier jaar na de opnames van dit liedje wordt Sam Cooke in het Hacienda Motel in Los Angeles doodgeschoten. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten