zaterdag 25 januari 2014

Moordliedjes

Als verslaggever kijk je niet op van moord en doodslag, tenzij het in je directe omgeving gebeurt. Zo werd deze week in mijn wijk een man doodgeschoten, voor de deur van de sportschool waar ik wel eens kom. Iets verderop kwam een 11-jarige jongen om bij een familiedrama. En in een naburig dorp is een Rwandese massamoordenaar opgepakt. Meer dan genoeg inspiratie voor een Top 5 met moordliedjes.

1 Bohemian Rhapsody – Queen

“Mama, just killed a man. Put a gun against his head, pulled my trigger, now he’s dead”. Deze monumentale rockopera in 4 delen (oorspronkelijke titel: The Cowboy Song) is vermoedelijk het beroemdste liedje over een moordenaar. Alleen al over de raadselachtige tekst zou je een boek kunnen schrijven. We horen onder meer verwijzingen naar de duivel, Allah en astronoom Galileo. Volgens Freddie Mercury, die de lyrics schreef op lege bladzijden van een telefoonboek, zong hij slechts “willekeurige, rijmende nonsens”. Voor het indrukwekkende koor - “Thunderbolt and lightning, very, very fright'ning me” - werden de stemmen van de Queen-leden (minus bassist John Deacon) 180 keer op elkaar gestapeld, een helse klus in het pre-digitale tijdperk. De baanbrekende videoclip kostte 3500 Britse pond en werd opgenomen in de repetitieruimte van de band. 



2 Where The Wild Roses Grow – Nick Cave feat. Kylie Minogue

In 1996 neemt Nick Cave een heel album op met Murder Ballads. De succesvolle single Where The Wild Roses Grow is gebaseerd op de traditional The Willow Garden. Kylie en Nick vertellen het verhaal over de mooie, jonge Eliza Day. Zij ontmoet de liefde van haar leven, die haar meeneemt naar de oever van een rivier. Daar wacht een onaangename verrassing: “And the last thing I heard was a muttered word. As he knelt above me with a rock in his fist”. Cave schreef het liedje speciaal voor Minogue. Tegen Q-magazine zei hij: “I sent her a sinister demo and her management went into meltdown. They told her it was madness. But she heard it and said yes."



3 Psycho Killer – Talking Heads

Talking Heads-zanger David Byrne schrijft dit liedje in 1975, als de band nog The Artistic heet. Voor de tekst laat hij zich inspireren door seriemoordenaar Norman Bates, uit de Hitchcock-film Psycho (die met de enge douche-scène). Uiteindelijk komt het nummer terecht op ’77, het debuutalbum van Talking Heads. Tijdens de Speaking In Tongues-tour in 1982 speelt Byrne het liedje solo, met akoestisch gitaar en een cassetterecorder als ritmebox. Het indrukwekkende resultaat is te zien in de concertfilm Stop Making Sense van Jonathan Demme. Deze regisseur maakt een paar jaar later Silence Of The Lambs, over die andere beroemde moordenaar, Hannibal Lecter.  



4 Hey Joe – The Jimi Hendrix Experience

“Hey Joe, where you goin' with that gun in your hand?” Nou, dat wil Joe wel even vertellen. Hij is onderweg naar zijn vrouw, die hij heeft betrapt met een andere man. En dat moet ze bezuren. Dat is in het kort het verhaal van Hey Joe. Wie het origineel heeft geschreven is onduidelijk. Wel is bekend dat de Amerikaanse band The Leaves het liedje in 1965 voor het eerst op plaat zet. Een jaar later zoekt de Britse muziekproducer Chas Chandler een artiest die het nummer voor zijn label kan opnemen. In New York loopt hij de dan nog onbekende gitarist Jimi Hendrix tegen het lijf. Chandler neem hem mee naar Engeland, waar The Jimi Hendrix Experience wordt opgericht. De eerste single van de band is Hey Joe, een instant-klassieker. 



5 Suffer Little Children – The Smiths

Op de hei ten noorden van de stad Manchester worden in de jaren ’60 op gruwelijke wijze vijf kinderen vermoord, door het liefdespaar Ian Brady en Myra Hindley. Deze “Moors Murders” maken een grote indruk op de jonge Steven Patrick Morrissey. Een kleine twintig jaar later schrijft hij er een liedje over, voor zijn net opgerichte bandje The Smiths. In de lugubere tekst worden namen van slachtoffers genoemd: “Lesley-Anne, with your pretty white beads. Oh John, you'll never be a man”. De nabestaanden zijn furieus, de BBC weigert het liedje op de radio te draaien. In de carrière van Morrissey zullen nog vele controverses, ruzies en relletjes volgen…





Geen opmerkingen:

Een reactie posten