zondag 12 januari 2014

Tijdschrift liedjes

Deze week werd bekend dat het maandblad Opzij waarschijnlijk wordt overgenomen door uitgever Veen Media. En er staan nog meer bladen te koop. Zo wil Sanoma wil onder meer af van de Nieuwe Revu, Panorama, Playboy en KIJK. Vijf popliedjes over tijdschriften: 

1 Vogue – Madonna

Het mode- en lifestyleblad Vogue is eind jaren ’80 de inspiratiebron voor een dans die populair wordt in de gayclubs van New York. De dansers nemen wisselende houdingen aan, alsof ze voor een modefotograaf poseren (strike a pose!). Madonna ruikt een trend, en neemt in 1990 dit liedje op. Het wordt een hit en een wereldwijde rage is het gevolg. In de tekst komt een reeks sterren voorbij uit de gouden jaren van Hollywood, zoals Greta Garbo, Marlene Dietrich en Marlon Brando. Van de 17 namen is alleen actrice Lauren Bacall nog in leven. 


2 Cover Of The Rolling Stone – Dr. Hook & The Medicine Show

Een liedje vol clichés over rock&roll-muzikanten: “We take all kinds of pills that give us all kind of thrills”. Maar hun grootste wens? “I wanna see my smiling face on the cover of the Rolling Stone”. Op 29 maart 1973, drie maanden na de release van de single, staan Dr. Hook & The Medicine Show inderdaad op de voorkant van het Amerikaanse muziekblad. Een Nederlandstalige versie van het nummer wordt in 1981 opgenomen door, jawel, Henny Huisman. Hij houdt het iets bescheidener: “Ik wil op de voorkant van de Hitkrant staan”.


3 Blah Blah Magazines – Gruppo Sportivo

Met dit liedje neemt Gruppo Sportivo in 1978 de Nederlandse muziekbladen op de hak. Die kunnen Gruppo niet goed in een hokje plaatsen en beschuldigen de band van jatwerk. “Did you read that review? Some guy tries to tell you. We are a kind of Abba, hahahaha. Yes you're right we're like The Monkees, we've got no ideas of our own.” Zanger/gitarist Hans Vandenburg blies zijn band sinds de jaren ’70 meerdere keren nieuw leven in, maar nu is het volgens hem écht gedaan. Vorige maand trad Gruppo Sportivo in Het Patronaat in Haarlem voor de allerlaatste keer op. Er wordt nog wel gewerkt aan een nieuw studioalbum.


4 The Playboy Mansion – U2

The Playboy Mansion is het landhuis van Playboy-oprichter Hugh Hefner, waar sinds de vroege jaren ’70 decadente feestjes voor de jetset worden gegeven. In dit liedje van U2 is het een metafoor voor de ijdele en materialistische kant van de VS. “It's who you know that gets you through, the gates of the Playboy Mansion”. Het nummer staat op Pop, één van de minst succesvolle albums van de Ierse band.


5 Opzij – Herman van Veen

Afgezien van de titel heeft dit liedje helemaal niets te maken met het “maandblad voor de vrouwelijke opinie”. In 1977 maakt Van Veen een Duitse kinderserie voor de Bayerische Rundfunk: Die Seltsamen Abenteuer des Herman van Veen. Twee jaar later zendt de KRO een nagesynchroniseerde versie van het programma uit (De Wonderlijke Avonturen). De bijbehorende plaat met liedjes wordt een succes, vooral dankzij de hit Opzij, die in 1979 acht weken in de Top 40 staat.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten