vrijdag 3 januari 2014

Alcohol liedjes

Sinds 1 januari mogen jongeren onder de 18 jaar  geen alcohol meer drinken in openbare gelegenheden. Vooral vervelend voor de generatie van 16 en 17 jarigen die vóór die datum wél gewoon een biertje in de kroeg mochten kopen. Deze week in de Top 5: liedjes over tequila en andere alcoholische drankjes.

1 Tequila Sunrise – The Eagles

Samen met Desperdo één van de eerste Eagles-liedjes die Don Henley en Gren Frey samen schreven. De tekst heeft weinig te maken met de gelijknamige cocktail (tequila, sinaasappelsap en grenadine). Maar er wordt des te meer pure tequila gedronken, tot de zon weer opkomt. De verteller heeft een “shot of courage” nodig voor de confrontatie met een vriend. Hij heeft namelijk met zijn vriendinnetje gerotzooid: “She wasn't just another woman. And I couldn't keep from comin' on”. Glen Frey zei over dit liedje: “It was written fairly quickly, and I don’t think there’s a single chord out of place."


2 Streams Of Whiskey – The Pogues

Het woord drinkebroer is een zwaar understatement voor Pogues-zanger Shane McGowan. De man verloor ooit zijn voortanden omdat hij in een dronken bui een single van The Beach Boys probeerde op te eten. Ik bedoel maar. In Streams Of Whiskey droomt hij over zijn idool, de schrijver Brendan Behan. Die was zelf ook niet vies van een glaasje. Gevraagd naar zijn levensfilosofie was het antwoord: “I am going, where streams of whiskey are flowing”. Het woeste folkpunkliedje bevat een paar typische Shane-pareltjes, zoals deze: “Oh the words that he spoke. Seemed the wisest of philosophies. There's nothing ever gained. By a wet thing called a tear”. 


3 Gin And Juice – Snoop Doggy Dog

Met gin en vruchtensap wordt een feestje zoveel leuker, probeert Snoop ons hier te vertellen. Bovendien, zo weet de rapper als geen ander, gaat het mixdrankje heel goed samen met marihuana: “Rollin' down the street, smokin' Indo, sippin' on gin and juice”. De track staat op het debuutalbum Doggystyle en werd uitgebracht als tweede single. Het nummer is gebaseerd op samples van Slave (Watching You) en George McCrae (Lifting You). 


4 Escape (The Pinacolada Song) – Rupert Holmes

Rupert Holmes schreef zijn bekendste liedje als antwoord op een contactadvertentie, waarin een dame zichzelf nogal uitbundig aanprees. Oorspronkelijk was het refrein: “If you like Humphrey Bogart and getting caught in the rain”, maar omdat de dame in kwestie van exotische vakanties hield besloot hij die zin te veranderen in iets met een tropische cocktail. Maar welke, vroeg Holmes zich af? “Let's see, there's Daiquiri, Mai Tai, Pina Colada. I wonder what a Pina Colada tastes like, I've never even had one”. En de rest is geschiedenis. 


5 Tequila – The Champs

Deze klassieker uit 1958 wordt geschreven door Danny Flores van The Flores Trio. Het is aanvankelijk een b-kantje van de single Train To Nowhere, maar nadat een dj het liedje op de radio draait wordt dát een grote hit. Flores verandert van platenlabel en verandert om auteursrechtelijke redenen de bandnaam in The Champs. Het woord “tequila” wordt 3 keer gezongen, verder valt vooral de scheurende saxofoon van Flores op. Het nummer komt voor in talloze films en tv-series, zoals Happy Days en recenter Two and a Half Men.  

  



Geen opmerkingen:

Een reactie posten