zaterdag 28 december 2013

Vuurwerk liedjes

Crisis of geen crisis: in de oudejaarsnacht zal er weer voor een kapitaal aan vuurwerk worden afgestoken. Vorig jaar ging er voor 70 miljoen euro de lucht in. De verwachting is dat dit bedrag tijdens de komende jaarwisseling zeker wordt geƫvenaard. Deze week in de Top 5: popliedjes over vuurwerk.

1 Firework – Katy Perry

Een liedje met een opbeurende boodschap voor iedereen die zich wel eens depri of onzeker voelt: “Cause, baby, you're a firework. Come on, show 'em what you're worth. Make 'em go "Oh, oh, oh". As you shoot across the sky”. De tekst komt voort uit Perry’s wens om na haar dood de lucht ingeschoten te worden:  “When I pass, I want to be put into a firework and shot across the sky over the Santa Barbara Ocean as my last hurrah. I want to be a firework, both living and dead”. Van Firework werden meer dan 6 miljoen exemplaren verkocht. De bijbehorende clip werd door MTV uitgeroepen als Video Of The Year. 



2 Firecracker – Ryan Adams

Ook indie-rocker Ryan Adams (niet te verwarren met Bryan) wil een stuk vuurwerk zijn. Maar dan op erotisch vlak: “I just wanna burn up hard and bright. I just wanna be your firecracker. And maybe be your baby tonight”. Het liedje komt van zijn meest succesvolle album Gold, dat kort na de aanslagen op het World Trade Centre werd uitgebracht. De single New York, New York werd daardoor een bescheiden hit. 



3 Indoor Fireworks – Elvis Costello

Een veilige, stabiele relatie is als onschuldig kindervuurwerk: bij ondeskundig gebruik kun je er toch door gewond raken. Dat wil Elvis Costello ons inpeperen in deze trieste breaking up song. “They're not so spectacular. They don't burn up in the sky. But they can dazzle or delight. Or bring a tear, when the smoke gets in your eyes”. Costello verpakt zijn boodschap in een countryliedje, als eerbetoon aan countryduo Felice and Boudleaux Bryant. 



4 Fireworks – Drake & Alcia Keys

Rapper Drake heeft het in dit liedje onder andere over zijn mentor Lil Wayne, zijn ex Rihanna en de scheiding van zijn ouders. Of zoals hij het zegt in Billboard Magazine: “Het is zo’n nummer waarbij ik, als het gedraaid wordt in een kamer met veel mensen, me erg ongemakkelijk voel. Maar dat zie ik als iets positiefs. Ik ben echt trots op dat liedje”. 



5 Maak van uw scheet een donderslag – De Breedbekkikkers (Herman Brood)

In 1979, op het toppunt van zijn roem, was voor rock&roll-held Herman Brood niets te gek: een tournee door Amerika, een nogal beroerde speelfilm (Cha Cha) en zelfs voor deze carnavalshit draaide hij zijn hand niet om. Voor de gelegenheid waren de leden van de Breedbekkikkers (Brood’s band Wild Romance) met maskers uitgedost. Handig, zo konden ze optredens in muziekprogramma’s als Op Volle Toeren door modellen laten doen. Het liedje bereikte de 17e plaats van de Nederlandse Top 40. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten