zondag 15 december 2013

Nieuwe kerstliedjes 2013

Het lijkt wel of de oogst aan goede kerstliedjes en -albums ieder jaar magerder wordt. Gelukkig was er genoeg voor een fatsoenlijke Top 5. Deze nummers staan garant voor een uitstekende kerstsfeer. 

1 Leave A Light On – Marble Sounds

Het mooiste kerstliedje van 2013 gáát helemaal niet over kerst. Maar hé, dat geldt ook voor Jingle Bells en Winter Wonderland (luister maar eens goed naar de tekst). Toch ademt Leave A Light On van de Belgische band Marble Sounds de sfeer van een romantische kerstnacht in de sneeuw. Dat komt vooral door de stemmige piano en de engelachtige zang. ”I cannot change night into day. So sure I can leave a light on, leave a light on for you”. Zeker weten: dit liedje ga je deze maand nog héél veel horen op de radio.



2 Christmas At The Airport – Nick Lowe

Een kerstalbum opnemen? Muzikale veteraan Nick Lowe keek er vies bij toen zijn platenmaatschappij dat aan hem voorstelde. "In Amerika vinden ze zoiets geweldig, maar als Engelsman doe je zoiets niet”. Toch kreeg hij er lol in en maakte de leukste kerstplaat van het jaar (Quality Street), met minder bekende én eigen kerstliedjes. Christmas At The Airport schreef hij op het vliegveld van Zurich. Het nummer gaat over een verloren kerstavond, wachtend op een eindeloos vertraagde vlucht: “Don’t save me any turkey, I found a burger in a bin”.  



3 Have Yourself A Merry Little Christmas – Mary J. Blige

Mary J. Blige was ooit ’s werelds eerste rapdiva, met ijzersterke hiphop-nummers over foute mannen en op de klippen gelopen relaties (No More Drama). Maar ook Mary heeft zich laten strikken voor een kerstalbum en, eerlijk is eerlijk, dat heeft ze niet slecht aangepakt. Alles wordt uit de kast getrokken om er een succes van te maken: beroemde gastvocalisten (Streisand, Jessie J.), een groot orkest en een gelikte productie. De voor de hand liggende titel (A Mary Christmas) zullen we haar maar vergeven. Wel jammer dat ze voornamelijk voor uitgekauwde klassiekers heeft gekozen. Want wie zit er nou te wachten op de zoveelste versie van Have Yourself A Merry Little Christmas? 



4 Underneath The Tree – Kelly Clarkson

Wrapped In Red van Kelly Clarkson is in de VS het meest verkochte kerstalbum van 2013. De voormalige winnares van American Idol pakt dan ook lekker uit, met classics in een modern jasje, nostalgische swing (My Favorite Things) en een enkele ballad (Every Christmas). De single Underneath The Tree heeft een Phil Spector-achtige productie en doet denken aan All I Want For Christmas van Mariah Carey. 



5 Hey Mr. Snowman – Kim Wilde

Het was vorig jaar een groot succes op YouTube: een aangeschoten Kim Wilde die eigen hits en kerstliedjes zingt in de Londense metro. Twee miljoen mensen zagen het filmpje. Kassa!, dacht Kim en ze maakte een heel album met kerstliedjes: Wilde Winter Songbook. Een paar vergeten vrienden uit de jaren ’80 zingen mee (Rick Astley, Nick Kershaw) en zelfs vader Marty Wilde is uit de mottenballen gehaald (White Winter Hymnal). Het aanstekelijke Hey Mr. Snowman is uitgebracht op single. Een groot zangeres is Kim nooit geweest, maar gezellig is het allemaal wel en ze heeft er duidelijk plezier in. Zóveel plezier dat ze voor het eerst sinds 1986 weer op tournee is in Groot Brittannië. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten