donderdag 5 december 2013

Top 10 Albums 2013

Deze week geen Top 5 met liedjes, maar een selectie van de beste albums van 2013. Want met Sinterklaas achter de rug en kerst om de hoek is het weer tijd voor de jaarlijstjes. Door gegoochel met recensies, meningen van vrienden en collega’s én mijn persoonlijke voorkeur kom ik tot de volgende Top 10:

1 Push The Sky Away – Nick Cave & The Bad Seeds

 De 57-jarige Nick Cave toert in een grootste vorm over de wereld. Zijn recente concert in de HMH kreeg van recensenten vijf sterren. Het album Push The Sky Away is ook al zo fenomenaal. De ingetogen liedjes zijn onheilspellend, vreemd, muzikaal zeer verfijnd en ontroerend tegelijk. Neem nou de single Jubilee Street, over het creepy meisje Bee: “The problem was she had a little black book. And my name was written on every page”. De bonus-cd Live from KCRW, een intiem concert voor een Amerikaans radiostation, is sinds kort ook los verkrijgbaar.

Jubilee Street van het album Push The Sky Away:



2 Random Access Memories – Daft Punk

De grootste muzikale hype van het jaar mixt old-school disco met hedendaagse dansmuziek, met glansrollen voor legendarische producers Nile Rodgers en Giorgio Moroder. Maar de grootste troef van het album is toch Pharrell Williams. De door hem gezongen single Get Lucky was maandenlang niet van de radio af te sláán.

Get Lucky van het album Random Acces Memories:



3 Reflektor – Arcade Fire

Met dit vierde studio album ruilt  Arcade Fire alternatieve rock in voor een meer dansbaar en elektronisch geluid. Aan ambities geen gebrek: als inspiratiebron noemt zanger Win Butler onder meer het werk van de Deense filosoof Kierkegaard en de moeilijke film Black Orpheus uit 1959. Laat je daar niet door afschrikken: op veel nummers klinkt de band vrolijker en toegankelijker dan ooit. Ook David Bowie is fan, hij mocht meezingen met het titelnummer.

Reflektor van het album Reflektor:



4 The Weight Of Your Love - Editors

Editors maakt met The Weight of Your Love de definitieve sprong naar het grote publiek. De met warme strijkers omhulde ballads geven het album een prettig donkere sfeer. De spaarzame rockers (A Ton Of Love, Formaldehyde) hebben een stadionvriendelijk, bombastisch geluid. Opvallendste nummer is The Phone Book: zowel in manier van zingen als in melodie een pure Bruce Springsteen-pastiche.

Honesty van het album The Weight Of Your Love


5 I_Con – De Staat

De nummers klinken wat minder hoekig en industrieel, meer dansbaar en er is meer ruimte voor elektronica dan voorheen. Toch is I-Con op en top De Staat: soms verwarrend, dan weer vrolijk of woedend, maar altijd oorspronkelijk. Het album werd door recensenten enthousiast ontvangen, en over de begeleidende tournee zijn ze al helemáál jubelend. Zanger Torre Florim maakte dit jaar ook een fijne Nederlandstalige plaat met Roos Reebergen (De Tweede Speeldoos).

Devil’s Blood van het album I_Con:



6 Settle – Disclosure

Het is 2010: de Britse broertjes Lawrence willen wel wat aanklooien met electronische, dansbare muziek. Pa regelt een oefenruimte en moedigt de jongens aan om vooral vol te houden. Na een paar singles en veelbelovende optredens in clubs verschijnt afgelopen voorjaar het debuutalbum Settle, waarmee de Britse dansscène op z’n kop wordt gezet. Disclosure koppelt inventieve deephouse aan frisse, poppy liedjes en dat was blijkbaar nog niet eerder vertoond.

Latch van het album Settle:



7 Pushin’ Against A Stone – Valerie June

Op de cover van haar debuutalbum ziet Valerie June er uit als een hedendaagse, sexy souldiva. Maar wie Pushin’ Against A Stone beluistert hoort een doorleefde folkstem en gospel- en bluesliedjes die de indruk wekken dat ze al minstens een halve eeuw bestaan. Met dank aan Dan Auerbach van The Black Keys, een band die ook al zo gruizig en vintage klinkt. Auerbach produceerde het album, en dat gaf Valerie een publicitair zetje in de rug.

Wanna Be On Your Mind van het album Pushin’ Against A Stone:



8 Soldier On - Tim Knol

Singer/songwriter Tim Knol raakte in een dalletje toen zijn manager, goede vriend en muzikale partner in crime Matthijs van Duijvenbode iets anders ging doen. De breuk pakt echter verfrissend uit: op zijn derde album slaat Knol andere wegen in. Met zijn grotendeels nieuwe band zet hij een breder geluid neer. De puntgave liedjes klinken volwassen en melodieus, mede dankzij gitarist Anne Soldaat (bekend van Daryll-Ann). Eén van de beste Nederlandse albums van het jaar.  

Motion Of Life van het album Soldier On:



9 Wakin On A Pretty Daze – Kurt Vile

Deze in Nederland wat minder bekende singer/songwriter uit Philadelphia maakte een prachtplaat vol lange, dromerige nummers. Zang en gitaren doen hier en daar wat dreinerig aan maar spannend blijft het altijd. Laat je in trance brengen door een liedje als “Goldtone”, dat meer dan 10 minuten op een wonderschone manier voortkabbelt.

Goldtone van het album Wakin On A Pretty Daze:



10 The Next Day – David Bowie

Het eerste Bowie-album in ruim tien jaar werd in het grootste geheim opgenomen en kwam voor de fans als een volslagen verrassing. De ophef wordt niet helemaal waargemaakt, maar alleen al het breekbare Where Are We Now?, een nostalgische terugblik op Bowie’s Berlijnse tijd, is meer dan de moeite waard.

Where Are We Now? Van het album The Next Day:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten