donderdag 5 december 2013

Mandela liedjes

Van Bono en Stevie Wonder tot Nickelback en Queen: Nelson Mandela was voor veel artiesten een held en inspiratiebron. De liedjes die over hem zijn gezongen maakten mensen over de hele wereld bewust van de apartheid in Zuid-Afrika. Zelf hield Madiba ook erg van muziek. Zo maakte hij er geen geheim van dat hij dol was op de Spice Girls.

1 (Free) Nelson Mandela – Special A.K.A.

Dit feestelijk klinkende nummer werd hét protestlied tegen apartheid in Zuid-Afrika en de gevangenschap van Nelson Mandela. Toetsenist Jerry Dammers bezocht in 1983 bij toeval een anti-apartheidsconcert, ter gelegenheid van Mandela’s 65-ste verjaardag. Tegen Uncut Magazine zei Dammers: “Om eerlijk te zijn, ik had daarvoor nog nooit van hem gehoord”. Hij besloot een tekst over de ANC-leider te schrijven, op een melodie die al klaar lag. Het werd een wereldwijde hit en gaf de aanzet tot het grote concert voor Mandela in 1988 in Wembley Stadium. Twee jaar later werd hij vrijgelaten. Toen Dammers bij Mandela werd geïntroduceerd als de schrijver van het liedje zei Mandela: “Ah yes, very good”. 



2 Mandela Day – Simple Minds

Op 11 juni 1988 werd de 70-ste verjaardag van Mandela gevierd met een concert in Wembley Stadium. Simple Minds, toen één van de beroemdste bands ter wereld, trad op als hoofdact. Mandela Day werd speciaal voor dit concert geschreven. “It was 25 years ago this very day. Held behind four walls all through night and day”. Het liedje werd ook op single uitgebracht, met op de b-kant een cover van Biko, het nummer van Peter Gabriël over die andere ANC-voorman. 



3 Bring Him Back Home – Hugh Masekela

“Bring Back Nelson Mandela. I want to see him walking down the street with Winnie Mandela”. Dit protestlied was in 1987 een hit voor de Zuid-Afrikaanse zanger en jazztrompettist Hugh Masekela. Mandela zat toen nog vast, het liedje was verboden op de Zuid-Afrikaanse radiostations. Masekela ontvluchtte zijn land in 1960, nadat in het stadje Sharpeville 69 actievoerders tegen de apartheid waren doodgeschoten. Hij keerde na Mandela’s vrijlating weer terug. 



4 Black President – Brenda Fassie

Brenda Fassie schreef dit liedje in 1990, kort na de vrijlating van Mandela. Voor de Zuid-Afrikaanse zangeres was hij de ware president van haar land. Aanvankelijk mocht Black President niet op de radio worden gedraaid, het apartheidsregime was nog niet voorbij. Maar in 1994 kwam de droom van Fassie uit en werd Mandela werkelijk president. Bij de inhuldiging mocht ze haar lied voor hem zingen. Met Brenda Fassie liep het slecht af. Haar gezondheid verslechterde door een drugsverslaving en HIV en ze stierf op 9 mei 2004. Eén van haar laatste bezoekers in het ziekenhuis was Nelson Mandela.  



5 46664 (Long Walk To Freedom) – Bono, The Edge e.a.

46664 was het gevangenisnummer van Nelson Mandela tijdens zijn verblijf op Robbeneiland. Vanaf 2003 werden er 46664-concerten in Zuid-Afrika gehouden, met als doel geld in te zamelen voor aidsonderzoek. Vlak voor zijn dood schreef Clash-zanger Joe Strummer voor de campagne een lied, dat aan Mandela is opgedragen. “Freedom rises from the killing floor. No lock of iron or rivet can restrain the door. It’s a long walk to freedom”. Het nummer werd tijdens het eerste 46664-concert in Kaapstad gezongen door onder meer Bono en The Edge van U2. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten