zaterdag 8 februari 2014

Valentijns liedjes

Komende vrijdag is het weer Valentijnsdag. En dus kopen we rozen tegen woekerprijzen,  zitten de restaurants vol kleffe stelletjes en maken postbodes overuren om al die kaarten-met-rode-hartjes te bezorgen. Maar wat pas échte liefde is? Elkaar Valentijnsliedjes laten horen! De Top 5:

1 My Funny Valentine – Chet Baker

Zeg Valentijnsdag en je denkt meteen aan deze romantische evergreen. Het liedje werd in 1937 (!) geschreven door componistenduo Rodgers en Hart, voor de musical Babes in Arms. Het “Valentine” uit de titel slaat op hoofdpersoon Valentine LaMar. Hij wordt toegezongen door ene Billie Smith, die onthult dat ze smoorverliefd op hem is. Erg flatterend is de tekst overigens niet: “Is your figure less than greek. Is your mouth a little weak. When you open it to speak, are you smart?” Er bestaan onvoorstelbaar veel uitvoeringen van het nummer. Voor Chet Baker was het zijn signature song. De jazztrompettist en -zanger overleed in 1988, door een val uit een Amsterdams hotelraam. 



2 Valentine’s Day – Bruce Springsteen

Het slot van Tunnel Of Love, Springsteens ondergewaardeerde album over relatieproblemen. De verteller is onderweg naar zijn geliefde. In een droom is hem duidelijk geworden dat zij tóch de ware is, en hij spoedt zich naar huis. Eind goed al goed lijkt het, maar de laatste zin roept vragen op: ‘So hold me close honey say you're forever mine. And tell me you'll be my lonely valentine”. 



3 Black Valentine – Caro Emerald

Een Valentijnsliedje in film-noir stijl van onze eigen Caro. De slepende melodie, de violen en in galm gedrenkte gitaren klinken retro en doen denken aan het vroege werk van Portishead of Hooverphonic. In het duistere refrein waarschuwt de zangeres voor al te stiekeme liefdesaffaires. “Secret lovers get lost in the secrets they tell. They make lovers blind when they cover every inch of their lies”. Hallo, mevrouw Barbara Broccoli? Mocht Adele niet kunnen dan is Caro Emerald geknipt voor een nieuw James Bond-liedje.  



4 Happy Valentine’s Day – Outkast

In dit funky liedje speelt Outkast-zanger Andre 3000 de rol van Cupido. Je weet wel: die gast met pijl en boog, die er voor zorgt dat je verliefd op iemand wordt. Cupido heeft er schoon genoeg van dat andere feestdagen belangrijker zijn dan Valentijnsdag. “No thank you, Easter Bunny! There’s so much fuss about Santa Claus. But see, Cupid will not be defeated!” Het nummer staat op Speakerboxxx/The Love Below, een album dat door critici unaniem als meesterwerk wordt bestempeld. Na jaren van stilte gaat Outkast dit 2 jaar weer op tournee om het 20-jarig bestaan van de band te vieren.  



5 Valentine’s Day – Steve Earle 

Steve Earle is geen attente Romeo. Hij komt met lege handen op de meest romantische dag van het jaar. Gelukkig heeft hij een bitterzoete ballad geschreven om het goed te maken. ”I ain't got a card to sign. Roses have been hard to find. I only hope that you'll be mine. On Valentine’s Day”. De doorgaans nogal ruige singer/songwriter laat zich van zijn meest gevoelige kant zien en heeft zelfs een koortje en violen meegenomen. Prachtig liedje. 





1 opmerking:

  1. Mijn hart was gebroken, ik geloof nooit dat ik mijn ex weer terug zal krijgen totdat Dr. Trust mijn ex binnen 24 uur terugbracht met een krachtige liefdesbetovering. Hij is betrouwbaar voor positief resultaat, neem contact op met de spell-caster voor liefdespreuk via e-mail: >>>> placeofsolution@yahoo.com <<<< of WhatsApp op + 1443281 3404

    BeantwoordenVerwijderen