donderdag 13 februari 2014

Gouden (medaille) liedjes

1,2,3! Het regent medailles voor de Nederlandse sporters in Sotsji. Binnen een week hadden ze er al 10 binnengesleept. Op de schaats is Oranje heer en meester. En wie weet wat er nog komen gaat? Daarom deze week 5 liedjes over het mooiste eremetaal: Goud!

1 Golden Years – David Bowie

Voor Ireen, Sven, Michel en Stefan zijn dit inderdaad de Gouden Jaren. Naar eigen zeggen schreef David Bowie deze funky classic eigenlijk voor Elvis Presley, die beleefd bedankte voor de eer. Goddank, want Bowie’s versie behoort tot zijn allerbeste en meest dansbare werk. Je moet er niet aan denken wat The King er in zijn nadagen van gebakken had. In de periode dat het liedje werd opgenomen woonde Bowie in de VS. Hij was hij graatmager, zat hij zwaar aan de cocaïne en begon paranoïde gedrag te vertonen. Na het voltooien van het album Station To Station had hij genoeg van zijn destructieve levensstijl. Hij verhuisde in 1976 naar Berlijn, kickte af en maakte een reeks ijzersterke maar minder commerciële platen, tot hij in 1983 met Let’s Dance definitief een superster werd.  


2 Gold – Spandau Ballet

Deze hit uit de eighties is vaak gebruikt in films, reportages en samenvattingen van de Olympische Spelen. Het liedje begon als een persiflage op een James Bond-nummer. Gitarist Gary Kemp had vooral Goldfinger van Shirley Bassey in zijn hoofd. Uiteindelijk kreeg de tekst een boodschap mee die het erg goed doet bij topsporters: “You're indestructible. Always believe in, because you are Gold”. 


3 Heart Of Gold – Neil Young

Neil Young heeft zijn grootste hit te danken aan een rugblessure. Lang rechtop staan ging niet, waardoor hij in 1972 een heleboel rustige liedjes ging schrijven. Die kon hij zittend spelen op een akoestische gitaar. De nummers kwamen terecht op Harvest, vaak geroemd als Youngs meesterwerk. Collega-muzikant Bob Dylan vond dat Heart Of Gold wel heel erg op zijn eigen liedjes leek: “I'd say, shit, that's me. If it sounds like me, it should as well be me." 


4 Gold Digger – Kanye West feat. Jamie Foxx

Een liedje over een vrouw op jacht naar goud. Nee, niet Ireen Wüst! De dame in dit liedje heeft het gemunt op rijke mannen. “She take my money when I'm in need. Yeah she's a trifling friend indeed. Oh she's a gold digger way over town”. In het refrein wordt een sample gebruikt van I Got A Woman, in 1954 een hit voor soulzanger Ray Charles. Ironisch genoeg draait zijn liedje juist om een vrouw met het hart op de goede plaats: “She GIVES me money when I'm in need”. Gold Digger heeft een beroemde Mama Appelsap. In het intro zingt Jamie Foxx overduidelijk: “Jij zit te twijfelen”. Wie dat eenmaal weet hoort nooit meer iets anders. 


5 New Gold Dream – Simple Minds

Olympische sporters die dromen over een gouden plak kunnen terecht bij Simple Minds. De titeltrack van hun beste album roept een gevoel op van optimisme en hoop op een betere toekomst, maar gaat feitelijk nergens over. “Burning bridge and ecstasy, crashing beats and fantasy“. Of zoals zanger Jim Kerr het zegt: “Ik gebruik woorden om beelden op te roepen, niet om een verhaal te vertellen”. De warme en gloedvolle synthesizerpartijen werden jaren later gebruikt voor de dance-hit Open Your Mind van U.S.U.R.A. Na New Gold Dream maakte Simple Minds nog één fatsoenlijk album, daarna werd de band een soort tweederangs U2. De heren toeren nog steeds met hun oude hits de wereld over. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten