zondag 23 februari 2014

Superheld liedjes

Ga de straat op en hang de superheld uit. Dat is de boodschap van mijn collega Rachel van de Pol, die iedere dag een goede daad doet voor haar project Ik Red De Wereld.  Ze kookt bijvoorbeeld voor de verkoper van de daklozenkrant, ontstopt haar doucheputje milieuvriendelijk of geeft computerles aan een vluchteling.  En ze roept anderen op om óók eens iets te doen wat verschil maakt. Voor Rachel en iedereen die haar voorbeeld volgt: 5 liedjes over superhelden. 

1 Spiderman – Ramones

“Spiderman, Spiderman, does whatever a spider can. Spins a web, any size. Catches thieves just like flies”. Het thema van de tekenfilmreeks uit de jaren ’60 is een kolfje naar de hand van The Ramones, zelf óók een soort stripfiguren. Hun cover van het liedje staat op het album Adios Amigos. Ook zanger Michael Bublé nam het liedje op. Een remix van die versie, door Junkie XL, werd weer gebruikt voor de aftiteling van de film Spiderman-2. De meest hilarische persiflage staat op naam van Homer Simpson. In The Simpsons Movie heeft hij een varkentje met superkracht: “Spider-Pig. Does whatever a Spider-Pig does. Can he swing, from a web? No he can't, he's a pig!”



2 Kryptonite – 3 Doors Down

It’s a bird! It’s a plane! It’s Superman! Jammer dat de man van staal één achilleshiel heeft: hij kan niet tegen het groene, radio-actieve gesteente van zijn thuisplaneet Krypton. In het liedje van 3 Doors Down wordt Kryptonite gebruikt als metafoor. Het vriendinnetje van de verteller geeft hem superkracht, maar maakt hem ook zwak: “I'll keep you by my side with, my superhuman might, Kryptonite”. 3 Doors Down-zanger Brad Arnold gebruikte voor deze hit een drumpatroon dat hij al op zijn 15e verzon tijdens een saaie wiskundeles: “The skippy little drumbeat in the song was just me beating on my desk”. 



3 Batdance – Prince

Op het toppunt van zijn roem wordt Prince door regisseur Tim Burton gevraagd om liedjes voor de film Batman (1989) op te nemen. De kleine man uit Minneapolis huurt een studio in Parijs en schrijft binnen een maand  een hele trits nummers. Een aantal daarvan wordt inderdaad voor de film gebruikt, Batdance zit daar niet bij. Toch wordt het liedje met veel succes op single uitgebracht: in de VS is het de eerste nummer 1-hit van Prince sinds Kiss. Batdance bestaat in feite uit verschillende brokjes muziek, waaronder een fragment uit het thema van de tv-serie Batman uit de jaren ’60. Verder horen we stukjes dialoog uit de film, met een hysterisch lachende Jack Nicholson als The Joker.

http://www.youtube.com/watch?v=teGJHiA7jwg

4 Superman – R.E.M

“I am Superman and I can do anything”. Dit liedje – oorspronkelijk een single uit 1969 van de inmiddels vergeten band The Clique – gaat zo te horen over een stalker die denkt dat hij een superheld is: “If you go a million miles away, I'll track you down girl”. Het nummer werd voor de verandering gezongen door R.E.M.-bassist Mike Mills. Tijdens concerten deed zanger Michael Stipe op de achtergrond een vliegende Superman na. In 2011 ging R.E.M. na 31 jaar uit elkaar



5 Flash – Queen

Sportheld Flash Gordon komt door een reeks wonderlijke gebeurtenissen terecht op de planeet Mongo, waar hij het opneemt tegen de kwaadaardige Ming The Merciless. Dat is in een notendop het verhaal achter de strip van tekenaar Alex Raymond. In 1980 wordt de comic-reeks verfilmd, de Britse rockgroep Queen maakt de soundtrack: “Flash, ahaah! Savior of the Universe!” De titelsong, geschreven door gitarist Brian May, wordt in Nederland nét geen Top 10-hit. Mede dankzij de muziek van Queen groeit de film Flash Gordon uit tot een cult-classic.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten