donderdag 27 februari 2014

Gangsterduo liedjes

Deze week was ik in het Duitse Schwerte om de ontknoping van de klopjacht op het voortvluchtige liefdespaar te verslaan. Antonio van der P. en Enise B., lieten de afgelopen weken een spoor van geweld achter, maar liepen tegen de lamp toen de eigenaresse van een pizzeria de twee herkende. De Nederlandse Bonnie en Clyde werden ze genoemd. Vijf liedjes over criminele duo’s op de vlucht.

1 The Ballad Of Bonnie And Clyde – Georgie Fame

Het beroemdste liedje over de échte Bonnie Parker en Clyde Barrow werd geschreven na het grote succes van speelfilm over het duo uit 1967. Die film – met Warren Beatty en Faye Dunaway – schetst een nogal geromantiseerd verhaal over het beruchte stelletje, dat in de jaren ’30 van de vorige eeuw plunderend en rovend door Amerika trekt. Daarbij komen negen politiemensen om het leven en worden meerdere burgers neergeschoten. Op 23 mei 1934 lopen de twee in een hinderlaag van de politie en komen ze door een regen van kogels aan hun einde: “Bonnie and Clyde, they lived a lot together. And finally together they died”. 


2 Nebraska – Bruce Springsteen

Nóg zo’n berucht liefdeskoppel: de 19-jarige Charles Starkweather en zijn 14-jarige vriendinnetje Caril Ann Fugate. In 1958 houden ze flink huis in de staten Nebraska en Wyoming. Ze vermoorden tien mensen, waaronder het 2-jarige stiefzusje van Caril Ann. De politie organiseert een grote klopjacht en na ruim een week wordt het koppel gearresteerd. Starkweather krijgt later de doodstraf. In 1982 schrijft Bruce Springsteen een sober liedje over de gebeurtenissen, waarin Starkweather de verteller is: “I can't say that I'm sorry for the things that we done. At least for a little while sir, me and her we had us some fun”. 


3 Raindrops Keep Fallin’On My Head – B.J. Thomas

Dit vrolijke liedje heeft alles te maken met twee outlaws die aan het einde van de 19e eeuw het wilde westen onveilig maken: Butch Cassidy en The Sundance Kid. Het duo maakt deel uit van de beruchte The Wild Bunch-bende. Banken worden beroofd, treinen overvallen en vee gestolen. De twee vluchten in 1908 naar Bolivia, waar ze na een belegering door soldaten worden doodgeschoten. Hun verhaal wordt verfilmd in 1969, met in de hoofdrollen Paul Newman en Robert Redford. Burt Bacharach schrijft de muziek voor de film. Het vrolijke Raindrops Keep Fallin’ On My Head is te horen in een beroemde scène, waarin Paul Newman stunts uithaalt op een oude fiets. 


4 Born Bad – Julliette Lewis

Een liedje uit Natural Born Killers, de destijds baanbrekende en shockerende film van regisseur Oliver Stone, naar een scenario van Quentin Tarrantino. De film gaat over het (fictieve) duo Mickey en Mallory, een soort Bonnie en Clyde 2.0. Ze leggen de één na de ander op gruwelijke wijze om en worden desondanks (of daardoor?) de lieverdjes van de media. Mallory wordt gespeeld door actrice Juliette Lewis, die ook carrière maakt als rockzangeres. In Born Bad zingt ze (als Mallory) dat ze liever een ander leven had geleid. Maar ze is nu eenmaal verdorven op de wereld gezet: “Its such a sin, I guess I'm born naturally born bad”.


5 Part Of Me, Part Of You – Glenn Frey

Na de (tijdelijke) breuk van The Eagles in 1980 stort Glenn Frey zich op een solocarrière. Hij heeft vooral succes met liedjes voor films en tv-series, zoals Miami Vice en Beverly Hills Cop. Part Of Me, Part Of You schrijft hij voor de soundtrack van Thelma & Louise, de feministische roadmovie over twee vriendinnen die op de vlucht slaan nadat ze een verkrachter hebben vermoord. Spoiler alert! De film eindigt als de twee met hun Thunderbird convertible een ravijn in rijden. Geen woord daarover in het liedje van Glenn Frey, dat vooral de vriendschap van de twee beschrijft: “You`re a part of me, I`m a part of you. Wherever we may travel. Whatever we go through”. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten