donderdag 6 maart 2014

Reisliedjes

Van 8 tot 16 maart is het weer Boekenweek, met als centraal thema dit keer “Reizen”. Dat grijpen we meteen aan voor een Top 5 met mooie Reisliedjes.   

1 Graceland – Paul Simon

Paul Simon had al een melodie én de titel Graceland (het landgoed van Elvis Presley), maar met de tekst voor dit liedje wilde het niet zo vlotten:  “Ik dacht: misschien moet ik gewoon naar Graceland gaan, en iets over die reis schrijven”. En zo reed hij van Louisiana over de Route 61 naar Memphis, Tenessee, en noteerde wat hij onderweg zag: “The Mississippi Delta was shining like a National guitar. I’m following the river down the highway, through the cradle of the civil war”. In 1988 won Graceland de Grammy voor Record Of The Year. Van het gelijknamige album werden wereldwijd meer dan 15 miljoen exemplaren verkocht. 


2 The Passenger - Iggy Pop

Iggy Pop schreef dit liedje in de Berlijnse S-Bahn, een soort bovengrondse metro, over een nachtelijke reis door de stad: “I am the passenger, I stay under glass. I look through my window so bright. I ride through the city's backsides”.  De Amerikaanse punkrockzanger deelde in 1977 een Berlijns appartement met David Bowie, die de plaat produceerde en te horen is in het achtergrondkoortje. Hoewel dit één van de bekendste Iggy Pop-nummers is, bereikte het nooit de Nederlandse hitlijsten.  


3 Road Trippin’ – Red Hot Chili Peppers

Peppers-zanger Anthony Kiedis maakt een toertochtje door Californië, met zijn bandmakkers Flea (bas) en John Frusciante (gitaar). “Road trippin' with my two favorite allies. Fully loaded we got snacks and supplies”.  Frusciante was na een jarenlange heroïneverslaving terug bij de band, het reisje moest de onderlinge verhoudingen weer herstellen. Road Trippin’ is een vertederend verslag van dat uitstapje, gegoten in een akoestisch liedje zonder drums. En het kwam weer goed tussen de boys. Met Frusciante maakten de Peppers een reeks uitstekende albums, maar in 2009 verliet de gitarist de band opnieuw. Niet vanwege drugsgedoe, maar omdat hij genoeg had van de grootschalige tournees. 


4 Come Fly With Me – Frank Sinatra

In 1958 doet Frank Sinatra iets nieuws: hij neemt een hele plaat op met liedjes rond één thema. Het concept-album is geboren. Come Fly With Me is een muzikale trip rond de wereld, met klassiekers als April In Paris en Moonlight In Vermont. Het swingende en rijk georkestreerde titelnummer - speciaal voor Sinatra geschreven – neemt de luisteraar mee naar exotische locaties in Peru, Acapulco en India: “Come fly with me, let's fly, let's fly away. If you can use some exotic booze. There's a bar in far Bombay”.  


5 Around The World – Daft Punk

Gaat niet de boeken in als liedje met grote literaire kwaliteiten. Dé grote doorbraak voor het Franse dance-duo heeft namelijk maar één regel tekst - Around the world - die 144 keer wordt herhaald met een robot-stem. Volgens bandleden Guy-Manuel de Homem-Christo en Thomas Bangalter was discogroep Chic de inspiratiebron voor het nummer. Chic-gitarist Nile Rodgers speelde afgelopen jaar mee op die ándere grote Daft Punk-hit: Get Lucky. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten