zaterdag 15 maart 2014

Nucleaire liedjes

Komende dagen wordt de Randstad ontwricht door de internationale top NSS. Regeringsleiders uit de hele wereld vergaderen in Den Haag over hoe ze nucleair terrorisme kunnen voorkomen. Over nucleaire dreiging zijn veel popliedjes geschreven, vooral tijdens de Koude Oorlog. Deze week in de Top 5: nucleaire liedjes.

1 Breathing – Kate Bush

Kate Bush vindt dit zelf één van haar meest geslaagde liedjes, en terecht. We horen over een huiveringwekkende wereld ná de val van een atoombom, verteld vanuit het perspectief van een nog ongeboren kind. “We've lost our chance. We're the first and the last. After the blast, chips of plutonium are twinkling in every lung”. Halverwege beschrijft een stem de kenmerken van een ontploffend kernwapen: “The calling card of a nuclear bomb is the blinding flash that is far more dazzling than any light on earth”.


2 Everyday Is Like Sunday – Morrissey

De carrière  van Morrissey ná The Smiths is niet altijd even briljant, maar Everyday Is Like Sunday kan zich meten met het beste werk van de band uit Manchester. Voor de tekst baseerde Morrissey zich op het boek On The Beach van Nevil Shute, over mensen in Melbourne die wachten op vernietiging door een kernaanval. Uiteraard gooit hij er zijn eigen ironische sausje over: “In the seaside town, that they forgot to bomb. Come! Come! Come, nuclear bomb!”


 3 Radioactive – Imagine Dragons

De tweede single van de band uit Las Vegas heeft een positievere tekst dan de titel doet vermoeden. Je denkt toch meteen aan de effecten van een atoomramp: “I'm waking up, I feel it in my bones. Enough to make my systems blow. Radioactive!”. Maar frontman Dan Reynolds legt aan MTV uit waar de tekst werkelijk over gaat: “Het is een liedje over bewustwording. Op een dag wordt je wakker en besluit je om iets nieuws te doen. Ineens kijk je anders tegen het leven aan”. Radioactive was vorig jaar in de VS het meest afgespeelde liedje op Spotify.


4 Atomic – Blondie

Dit liedje begon als een poging om de Blondie-hit Heart Of Glass een vervolg te geven. Vandaar de mix van new wave en disco. Maar het eindresultaat klinkt toch heel anders, veel sneller en behoorlijk origineel. Iemand kwam op het idee om Ennio Morricone-achtige gitaren toe te voegen, wat de sfeer van een spaghettiwestern oproept. De tekst is volkomen ondergeschikt – oh, your hair is beautiful - en heeft behalve het terugkerende “atomic” weinig van doen met nucleaire toestanden. Toch ziet het decor van de videoclip er post-apocalyptisch uit en worden beelden van de band afgewisseld met kernexplosies.


5 Stay Together – Suede

Suede-zanger Brett Anderson is midden jaren ’90 geen Vrolijke Frans. Nadat eerst zijn moeder aan kanker is overleden, sterft nu zijn vader aan deze ziekte. Ook gitarist Bernard Butler gaat door een diep dal. Hij vindt de wereld een “nasty place” en brengt zijn dagen voornamelijk stoned door. Samen schrijven ze een ballad over een nucleaire oorlog. “Come to my house tonight. We can be together in the nuclear sky. And we will dance in the poison rain”. Later krijgt Anderson een hekel aan Stay Together en noemt hij het de minst geslaagde single van zijn band. Volgens muziekblad NME hoort het nummer bij de 100 Best Tracks of the Nineties.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten