vrijdag 28 maart 2014

Vliegramp liedjes

Na 17 dagen onzekerheid werd deze week eindelijk meer duidelijk over het lot van spookvlucht MH370 van Malaysia Airlines. De autoriteiten zijn er zeker van dat het toestel is neergestort in de zuidelijke Indische Oceaan. Nabestaanden van de 239 inzittenden is verteld dat niemand de ramp heeft overleefd. Deze week in de Top 5: popliedjes over vliegrampen.  

1 American Pie – Don Mclean

Het beroemdste liedje over een vliegtuigongeluk gaat over de noodlottige vlucht op 3 februari 1959, waarbij rock&roll-zangers Buddy Holly, Ritchie Valens, and J. P. "The Big Bopper" Richardson om het leven kwamen. Het toestel stortte neer door een combinatie van slecht weer en fouten van de piloot. Dankzij Don Mclean staat de dag van het ongeval bekend als “de dag dat de muziek stierf”. In American Pie zingt hij: “I can't remember if I cried when I read about his widowed bride. Something touched me deep inside, the day the music died”. In 2000 werd de coverversie door Madonna een wereldwijde hit. 


2 Ironic – Alanis Morisette

In één van haar grootste hits somt Alanis een aantal pijnlijke voorbeelden van het noodlot op. Maar de meest wrange gaat over een man die zijn vliegangst eindelijk heeft overwonnen: “He waited his whole damn life to take that flight. And as the plane crashed down, he thought "Well, isn't this nice?" And isn't it ironic? 


3 Let’s Roll – Neil Young

Op 11 september 2001 wordt vlucht 93 van United Airlines door terroristen van al-Qaida gekaapt. De piloot wordt gedwongen om richting Washington te vliegen, met vermoedelijk het Witte Huis als doelwit. Passagier Todd Beamer belt stiekem met een telefoniste om te vertellen wat er aan de hand is. Hij zegt ook dat de passagiers van plan zijn om de kapers te overmeesteren. Zijn laatste verstaanbare woorden zijn: "Are you guys ready? Let's roll." Het toestel stort neer in Pennsylvania, alle 44 inzittenden komen om het leven. Kort na het drama schrijft Neil Young er dit indrukwekkende nummer over. “One's standing in the iselway. Two more at the door. We've got to get inside there. Before they kill some more. Time is runnin' out, let’s roll”.


4 Get It Started – Pitbull & Shakira

Volgens aluhoedjes op internet heeft dit nummer alles te maken met de vermiste vlucht MH370 van Malaysia Airlines. Want zingt Pitbull daar niet “Now it's off to Malaysia" en "Two passports, three cities, two countries, one day"? Die laatste zin zou refereren aan de gestolen paspoorten van twee passagiers van de rampvlucht. Yeah, right. En wie platen van de Beatles achterstevoren draait raakt bezeten van de duivel. 


5 I Don’t Wanna Die In An Air Disaster – Albert Hammond

Nee, dit moet je óók niet luisteren tijdens je vakantievlucht naar de costa. Eerst beschrijft Albert Hammond enthousiast de kick van het vliegen: “The engines spit out fire, I'm pushed back in my chair. The pressure gives me thrills as we climb in the air”. Maar dan verwoordt hij de grootste angst van iedere passagier: “I don't wanna die in an air disaster. I don't wanna die on a plane”. Hammond (69) trad afgelopen najaar nog op in Amsterdam. Hij is tegenwoordig ook bekend als de vader van Albert Hammond junior, de gitarist van The Strokes.  



Geen opmerkingen:

Een reactie posten