donderdag 3 april 2014

Schoonmaak liedjes

Een heerlijke lente, tijd voor de Grote Schoonmaak! Vroeger een vast ritueel in het huishouden, maar wie doet dat tegenwoordig nog? Terwijl het best een goed idee is om alles in het voorjaar een frisse beurt te geven. Vooral met deze 5 liedjes over schoonmaken lekker hard op de speakers.

1 I Want To Break Free – Queen

Voor altijd verbonden met schoonmaken dankzij de meesterlijke videoclip van regisseur David Mallet. We zien hoe gitarist Brian May ontwaakt in een rijtjeshuis, verkleed als huismoeder met krulspelden, ochtendjas en konijnenpantoffels. Oma (bassist John Deacon) leest op de bank de krant. En dan komt Freddie Mercury al stofzuigend de woonkamer binnen, met zwarte pruik en punt-bh. De scène waarin hij met een plumeau door het huis gaat en zichzelf en passant ook even afstoft is hilarisch. Grappig is ook de rol van drummer Roger Taylor, als schoolmeisje aan de afwas. 



2 Clean – Depeche Mode

Clean heeft hier niet de betekenis van spik en span. Een metafoor voor afkicken van drugs? Dat ligt wel erg voor de hand: “Now that I'm clean. You know what I mean. I've broken my fall, put an end to it all. I've changed my routine”. Of gaat dit over het eind van een relatie? “An end to the tears and the in-between years. And the troubles I've seen”. De tekst is geschreven door gitarist Martin L. Gore, maar wordt gezongen door Dave Gahan. Die is bepaald niet clean als dit nummer in 1990 wordt uitgebracht. Een zware heroïneverslaving kost hem later bijna het leven. Na een overdosis in 1996 is hij twee minuten klinisch dood. Kort daarna geeft hij de drugs op. Gahan is momenteel weer op tournee met Depeche Mode. 



3 Cleaning Windows – Van Morrison

Een nostalgische kijk op de jonge jaren van Van The Man, vóór zijn doorbraak als artiest. Hij verdient dan de kost met glazenwassen en in de weekends speelt hij saxofoon in de band Clubsound. “What's my line? I'm happy cleaning windows”. Ondertussen komen de muzikale helden uit zijn jeugd voorbij: “I heard Leadbelly and Blind Lemon, on the street where I was born. Sonny Terry, Brownie McGhee, Muddy Waters singin' I'm A Rolling Stone”. Heerlijke muziek om bij af te wassen. Of de ramen bij te lappen. 



4 Dust My Broom – Elmore James

I dust my broom, oftewel: ik stof mijn bezem af, betekent zoiets als “ik begin opnieuw”. Dit legendarische bluesnummer werd oorspronkelijk geschreven in 1936 door de mysterieuze Robert Johnson (de gitarist die op de crossroads zijn ziel aan de duivel zou hebben verkocht). Het liedje heet dan nog “I Believe I'll Dust My Broom”. De enigszins aangepaste versie van Elmore James dateert uit 1951en heeft de metalige slide-gitaarloopjes waar de muzikant patent op heeft. Het nummer leverde hem een flinke hit en een platencontract met blueslabel Trumpet Records op. 



5 Wasmasjien – Trafassi

Een even vrolijke als onwaarschijnlijke hit over het doen van de was, door de Surinaamse feestband Trafassi. “Kleine wasjes, grote wasjes. Doe ze in je wasmasjien. Laat maar lekker draaien. Steeds weer in die wasmasjien”. Het liedje bereikt in 1985 de tiende plaats in de Top 40. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten