zaterdag 26 april 2014

Soldatenliedjes

Na een dikke maand vertraging vertrok deze week dan toch het grootste deel van de Nederlandse VN-missie naar Mali. Het gaat om in totaal 450 militairen. Ze zijn afkomstig van de landmacht, de luchtmacht, marine en marechaussee en hebben als taak het verzamelen van inlichtingen voor de internationale troepen. Deze week in de Top 5: soldatenliedjes. 

1 Seven Nation Army – The White Stripes

Als kleine jongen verstaat Jack White de naam van de Salvation Army, het Amerikaanse Leger Des Heils, verkeerd. Hij maakt er consequent Seven Nation Army van. Als hij jaren later tijdens een soundcheck een catchy gitaarriff ontdekt, noemt hij het nieuwe liedje voor de grap naar die vergissing. Later evalueert het in een nummer over beroemd zijn en het gevecht tegen roddels: “I'm gonna fight 'em off. A seven nation army couldn't hold me back”. Helaas is de melodie gekaapt door voetbalsupporters, zodat we deze klassieker nooit meer kunnen horen zonder in gedachten mee te zingen: “Al-le Duit-sers zijn ho-mo”. 



2 The Unknown Soldier – The Doors

Doors-zanger Jim Morrison (zoon van een hoge Marine-officier) zou op het idee voor dit nummer zijn gekomen na een bezoek aan het graf van de Onbekende Soldaat in Arlington, Virginia. Halverwege horen we plotseling het geluid van marcherende militairen en het schreeuwen van commando’s. “Company halt! Present arms!” Waarna een drumroffel volgt en een schot klinkt. “Make a grave for the unknown soldier. Nestled in your hollow shoulder”.



3 Soldier – GavinDeGraw

In de eerste regels lijkt het hier over oorlog te gaan. “Where did all the people go? They got scared when the lights went t low. I'll get you through it nice and slow. When the world's spinning out of control”.  Maar dat is schijn, DeGraw is hier een soldaat in overdrachtelijke zin. Hij belooft zijn lief om altijd voor haar te vechten als ze hem nodig heeft: “When you get worried I'll be your soldier”. In een interview zei de zanger er dit over: “It's about love and sacrifice - stepping up to the plate when no one else does. I think people really understand that”. 



4 Jongen Gaat Het Leger In – Roosbeef

“Jongen gaat het leger in. Gratis rijbewijs. Hij vindt groen een mooie kleur”. Zangeres Roos Rebergen heeft niet veel op met militair gedoe, zoveel is duidelijk. De soldaat in dit liedje wordt uitgezonden naar “dat bloedhete oord”. Irak? Afghanistan? Mali? Hij is zijn tas al aan het pakken. Maar wat neem je mee naar zo ver weg? “Een laptop, om patience op te spelen. Kauwgum, voor om uit te delen”. En aan het slot de eeuwige vraag die bij alle oorlogen wordt gesteld: “Weet je wel op wie je schiet? Weet je wel waarom je schiet?”



5 You’re In The Army Now – Status Quo

Begin jaren ’80 lijkt het met de carrière van Status Quo gedaan. Zanger Francis Rossi leeft op cocaïne en tequila, en heeft geen zin meer in optredens. In 1984 houdt de band een afscheidstournee. Maar nog datzelfde jaar wordt Rossi gevraagd voor het Band Aid-project van Bob Geldof. Door het succes van Do They Know It’s Christmas en een groot Band Aid-festival in het Wembley Stadion begint het weer te kriebelen bij de oude rockers. Nu nog een nieuwe hitsingle! Rossi herinnert zich een liedje van de Nederlandse broers Rob en Ferdi Bolland. “Missiles flying over your head. If you want to survive get out of bed. You're in the army now”. Geen slecht idee: de Status Quo-versie van het nummer wordt een internationale klapper. Status Quo bestaat nog steeds, vorige maand trad de band op in Zwolle. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten