donderdag 10 april 2014

Rokers liedjes

Na 30 jaar gaat de fabriek van Philip Morris in Bergen Op Zoom dicht. Meer dan 1200 verliezen hun baan. De afgelopen jaren heeft het bedrijf 20 procent minder sigaretten verkocht, onder meer omdat steeds meer mensen stoppen met hun verslaving. Deze week in de Top 5: popliedjes over roken en rokers. 

1 Smokers Outside The Hospital Doors – Editors

Tóch al vrij triest, de aanblik van mensen die buiten een kantoorgebouw een peuk staan te roken. Vooral meelijwekkend als het regent. Maar het wordt helemaal sneu als het een ziekenhuis betreft, vinden ook de mannen van Editors: “The saddest thing that I'd ever seen, were smokers outside the hospital doors”. Het liedje was de eerste single van het album An End has A Start en werd in de UK een top 10-hit. Editors speelt op zaterdag 7 juni op Pinkpop. 



2 Cigarettes And Coffee – Otis Redding

Otis Redding heeft de liefde van zijn leven ontmoet. Eindelijk iemand die hem begrijpt en in het holst van de nacht een sigaretje wil roken. “It's early in the morning. About a quarter till three. I'm sittin' here talkin' with my baby. Over cigarettes and coffee”. Dit prachtige, slepende soulnummer behoort tot het allerbeste werk van de zanger, die in 1967 omkwam bij een vliegtuigongeluk. In de laatste maten van het liedje klinkt hij bijna smekend: “And please, darling, help me smoke this one more cigarette”. 



3 Have A Cigar – Pink Floyd

Een cynische kijk op de muziekindustrie, waarin de platenbaas wordt neergezet als een sigaren rokende, hebberige patser. “Come in here, dear boy, have a cigar. You're gonna go far, fly high, you're never gonna die”. Roger Waters, die tekst schreef, kreeg het nummer niet lekker uit zijn strot. De band vroeg daarom zanger Roy Harper, die ook in de Abbey Road Studio aan het werk was. Hij zingt de woorden op precies de juiste, snerende toon:  “The band is just fantastic, that is really what I think. Oh by the way, which one's Pink?”



4 I Smoke A Lot – K’s Choice

Vrolijk liedje over de dagelijkse irritaties van rokers. Zoals mensen die je voortdurend wijzen op je ongezonde en verkwistende gedrag. “People who always say you smoke a lot. Imagine the amount of money you could save if you'd quit”. Het liedje komt van het debuutalbum The Great Subconcious Club. Na een paar zeer succesvolle jaren nam de band in 2003 een tijdje rust. Zangeres Sarah Bettens en haar broer Gert gingen werken aan solo-projecten. Vorig jaar brachten ze samen het album Bettens uit, in 2015 wordt een nieuw K’s Choice-album verwacht. 



5 Coffee And Cigarettes – Michelle Featherstone

Hoewel ze haar verslavingen heeft overwonnen, voelt Michelle Featherstone zich niet ok: “I gave up coffee and cigarettes. I hate to say, it hasn't helped me yet”. Meer slechte gewoontes worden aan de kant geschoven, maar niets werkt. Aan het eind van deze pianoballad komt de aap uit de mouw: ze kan haar ex-vriendje niet vergeten. “But I finally know what to do. I must quit you”. De Britse singer/songwriter Michelle Featherstone woont en werkt in de VS. Haar liedjes worden veel gebruikt in films en tv-series, zoals Grey’s Anatomy, How I Met Your Mother en Smallville.  Coffee And Cigarettes was te horen in de serie One Tree Hill, in Nederland uitgezonden door Net5. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten