donderdag 1 mei 2014

Koude Oorlog liedjes

Op 4 en 5 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers en vieren we onze vrijheid. Ondertussen slaan de VS en Rusland dreigende taal uit. Aanleiding: de aanhoudende onrust in Oekraïne. De situatie doet denken aan de tijden van de Koude Oorlog en de wapenwedloop tussen de twee grootmachten. Deze week in de Top 5: Koude Oorlog liedjes. 

1 Two Tribes – Frankie Goes To Hollywood

De titel werd gepikt uit de sciencefictionfilm Mad Max II, maar het is nogal wiedes dat dit opzwepende nummer over de Koude Oorlog gaat. In het intro klinkt een onheilspellende voice-over: “When you hear the air attack warning, you and your family must take cover”. Dat is een fragment uit Protect and Survive, een reeks voorlichtingsfilmpjes over een mogelijke nucleaire aanval. In de – destijds spraakmakende - videoclip vecht een look-a-like president Reagan een gemeen robbertje met zijn Sovjet-collega Chernenko. Het filmpje werd in de ban gedaan door de BBC.



2 Masters Of War – Bob Dylan

Een lange aanklacht tegen de kernwapenwedloop tussen de VS en de Sovjet Unie. “Come you masters of war. You that build the big guns. You that build the death planes. You that build all the bombs”. Verderop in de tekst wenst hij de verantwoordelijke krijgsheren een snelle dood toe. “And I'll stand over your grave. 'Til I'm sure that you're dead”. In een interview zei Dylan: "Ik had nog nooit zoiets geschreven. Ik zing normaal gesproken geen liedjes waarin ik hoop dat mensen doodgaan, maar in dit geval kon ik niet anders”. 


3 Nikita – Elton John

De peperdure videoclip van dit liedje was in 1985 niet van MTV af te sláán. Daarin zien we hoe Elton John de Oost-Duitse, vrouwelijke grenswacht Nikita toezingt: “Oh I saw you by the wall.Ten of your tin soldiers in a row. With eyes that looked like ice on fire. The human heart a captive in the snow”. Helaas: voor de ik-figuur is de dame onbereikbaar omdat ze aan de andere kant van de Muur woont. Volgens sommigen heeft het liedje een verborgen homo-erotische lading. In Rusland is Nikita namelijk een mannennaam.



4 Over De Muur – Klein Orkest

Ach ja, de jaren ’80: Ban de Bom-demonstraties tegen kruisraketten en in je tuinbroek lekker meezingen met Het Klein Orkest. In Over De Muur wordt eerst het Oostblok bekritiseerd: “Maar wat is nou die heilstaat als er muren omheen staan. Als je bang en voorzichtig met je mening moet omgaan”.  Daarna krijgt het kapitalistische Westen er van langs: “Goed, je mag demonstreren, maar met je rug tegen de muur. En alleen als je geld hebt, dan is de vrijheid niet duur”.



5 Hammer To Fall – Queen

Een politiek statement van Queen? Nou, min of meer. De “Hammer” uit de titel staat voor de hamer en sikkel uit de Sovjet-vlag. “You just got time to say your prayers, while you're waiting for the hammer to hammer to fall”. En verderop in de tekst nóg een verwijzing naar de Koude Oorlog: “For we who grew up tall and proud, in the shadow of the mushroom cloud”.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten