donderdag 15 mei 2014

Motor liedjes

Burgemeesters hebben genoeg van motorbendes, die elkaar naar het leven staan en eerzame burgers de stuipen op het lijf jagen. Daarom worden overal motorfestivals verboden. En dat is weer tegen het zere been van de keurige liefhebber van Harley Davidsons en andere scheurijzers. Deze week in de Top 5: motor liedjes.

1 Born To Be Wild – Steppenwolf

“Get your motor runnin'. Head out on the highway. Lookin' for adventure. And whatever comes our way.” Deze onvermijdelijke motor classic, over het vrije leven van de biker, werd geschreven door de broer van Steppenwolf-drummer Jerry Edmonton en was oorspronkelijk bedoeld als een rustig folk liedje. Het werd vooral een hit door de film Easy Rider uit 1969. De naam van de muziekstroming heavy metal is afgeleid van dit nummer: “I like smoke and lightning. Heavy metal thunder. Racin' with the wind.”


2 Motorcycle Emptiness – Manic Street Preachers

Zowaar een kritische popsong met een motor in de hoofdrol. Geïnspireerd door het boek Rumble Fish, over rivaliserende motorbendes, schreven gitaristen Nicky Wire en Richey Edwards dit liedje; een aanklacht tegen de westerse consumptiemaatschappij. “Living life like a comatose. Ego loaded and swallow, swallow, swallow. Under neon loneliness, motorcycle emptiness.”


3 Unknown Legend – Neil Young

Een prachtig liedje van het album Harvest Moon uit 1992, over een serveerster die haar dagelijkse beslommeringen pas op de snelweg achter zich laat.  “Somewhere on a desert highway. She rides a Harley-Davidson. Her long blonde hair flying in the wind.” Het liedje zou gaan over Pegi, de vrouw van Young, die serveerster was toen hij haar leerde kennen. De achtergrondzang is van Emmylou Harris.


4 Oerend Hard – Normaal

De grote doorbraak van Normaal uit 1977, over een onfortuinlijke motortrip. In onvervalst Achterhoeks dialect horen we hoe het duo Bertus (op zien Norton) en Tinus (op de BSA) een motorcross bijwonen op het Hengelse Zand. Op de terugweg geven ze flink gas. “Aan 't gevaor hadden zie nog nooit gedacht. Zie waren koning op de weg en dachten alles mag.” Hoe het afloopt laat zich raden. “Deur 'n zatte kerel die de snelheid van een motor niet kent. Bertus ree d'r op en Tinus kwam d'r vlak achteran. Iedereen die zei van die lui heur-ie nooit meer wat van.” Normaal-zanger Bennie Jolink is een groot liefhebber van motoren. Hij overleefde zelf verschillende zware ongelukken, met de auto en op de motorfiets.


5 The Beach Boys – Little Honda

De beginjaren van The Beach Boys staan in het teken van surfen, zon, zee en strand. Maar ze draaien hun hand ook niet om voor een liedje over motoren. Dit nummer uit 1964 lijkt wel een reclamespot voor het bekende Japanse motormerk: “It's not a big motorcycle, just a groovy little motorbike. Honda, Honda go faster, faster!” Platenlabel Capitol vindt het geen geschikte single voor de band. Daarom wordt een groep studiomuzikanten opgetrommeld (inclusief Beach Boys-lid Brian Wilson), die onder de naam The Hondells een nieuwe versie opnemen. Deze cover wordt in 1965 een Amerikaanse nummer 1-hit.  



Geen opmerkingen:

Een reactie posten