woensdag 27 maart 2013

(Zomer)Tijdliedjes


Buiten waait een Siberische wind, de natuur loopt twee weken achter en volgens de vooruitzichten blijft het ook de komende weken te koud. Toch gaat in de nacht van zaterdag op zondag de zomertijd al in, en zetten we de klok een uur vooruit. Daarom deze week: 5 liedjes over tijd. 

1 Summertime – Billy Stewart

De klapperrrrrr van de week! Luisteraars van de Top 40 kennen ongetwijfeld de jingle waarin een stukje scat uit dit nummer werd gebruikt (prrrrrrrrep ch choc choc!). Het is een opzwepende r&b-versie van de overbekende klassieker uit de Gerschwin-musical Porgy & Bess. Summertime is 1 van de meest gecoverde liedjes uit de geschiedenis: er bestaan meer dan 33 duizend verschillende versies van. 



2 Time Of The Season – The Zombies

Een hit die het ultieme sixties-gevoel oproept. Vooral het bezwerende intro is fenomenaal, met een uit duizenden herkenbaar basloopje, in echo’s gedrenkt handgeklap en een zucht die je doorgaans slaakt na een ferme slok (niet voor niets maakte Grolsch er in een commercial dankbaar gebruik van). De tekst van het liedje gaat over de “Summer of Love”, die tijdens de opnames in augustus 1967 zo’n beetje op z’n eind liep. Pas toen de single voor de tweede keer werd uitgebracht, in het voorjaar van 1969, werd het in de VS een dikke hit. Voor The Zombies kwam dat succes te laat, een jaar eerder was de band al opgedoekt. 



3 Time – Pink Floyd

Het legendarische intro van dit liedje ontstond door stom toeval. Geluidsfreak en muzikant Alan Parsons werkte als technicus met Pink Floyd aan het album Dark Side Of The Moon. Het nummer Time was al zo goed als klaar toen Parsons zich een opname van oude klokken herinnerde. Die had hij eerder in een antiekwinkel gemaakt om quadrafonische apparatuur te testen. Hij liet de geluiden aan de bandleden horen en die reageerden enthousiast: “Great, stick it on!” Het resultaat is een kakafonie van tikkende en rinkelende wekkers en verschillende soorten klokslagen. 



4 As Time Goes By – Chet Baker

Dit liedje werd wereldberoemd door de filmklassieker Casablanca. Nachtclubeigenaar  Rick Blaine (Humphrey Bogart) wil het deuntje keer op keer horen omdat het hem aan zijn liefje Ilsa (Ingrid Bergman) doet denken. "Play it, Sam. Play 'As Time Goes By'" , zegt hij tegen zijn pianist (en dus niet “Play it again Sam”, een hardnekkig misverstand). Veel prominente jazz-muzikanten hebben het nummer op hun repertoire staan, deze versie van Chet Baker is 1 van de mooiste.  



5 Tijd Genoeg – Doe Maar

Nooit een hit geweest, een favoriet onder fans en misschien wel het mooiste nummer ooit van Doe Maar. Op een loom reggaedeuntje zingt Ernst Jansz over liefde, verlatingsangst en vergankelijkheid: “Oh als je wilt dan is elk ogenblik voor jou, en alles wat je vragen zou, maar laat mij dan niet alleen”. Doe Maar kwam afgelopen jaar weer bij elkaar voor de Symphonica In Rosso-concerten. Dat beviel zo goed dat de band weer op tournee ging. Tijd Genoeg was een vast onderdeel van de setlist. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten