vrijdag 15 maart 2013

Boekenliedjes


De glamourkant van Nederlandse schrijvers beperkt zich doorgaans tot een voorleesavond in de dorpsbibliotheek en een signeersessie in boekhandel Het Ezelsoor. Gelukkig is er het Boekenbal in de Stadsschouwburg, waar de voetjes van de vloer gaan en op de trappen de laatste literaire roddels worden besproken. Wij gunnen ze deze jaarlijkse uitspatting van harte, het leven van een schrijver is al moeilijk genoeg. Wat ook maar weer blijkt uit deze Top 5 van boeken (en schrijvers-) liedjes.

1 Paperback Writer – The Beatles

Schrijver zijn. Dat komt in de meeste gevallen neer op eenzaam geploeter op een zolderkamertje, eindeloos leuren bij uitgevers en je levenswerk uiteindelijk in de ramsj zien belanden bij De Slegte. Waarom ondergaan schrijvers die vernedering? Simpel: ze willen gelezen worden! In de openingsregels van Paperback Writer weten The Beatles de essentie van het schrijverschap prachtig te verwoorden: “Dear Sir or Madam, will you read my book? It took me years to write, will you take a look?”



2 Everyday I Write The Book – Elvis Costello

Elvis Costello schreef dit liedje in tien minuten. Gewoon, om te kijken of dat kan. Hij zingt over de overeenkomsten tussen een boek en het verloop van een relatie. “Chapter One, we didn't really get along. Chapter Two, I think I fell in love with you”. Maar dit verhaal loopt niet goed af: “you were up to your old tricks in Chapters Four, Five and Six”.


3 I Could Write A Book – Harry Connick, Jr.

Een liedje uit de Rodgers&Hart-musical Pal Joey uit 1940, een halve eeuw later nieuw leven ingeblazen door Harry Connick, Jr. voor de film When Harry Met Sally.  Ook hier wordt het schrijven van een boek gebruikt als liefdesbetuiging. “And the simple secret of the plot, is just to tell them that I love you a lot”. Harry Connick was de eerste van een nieuwe generatie zangers in de traditie van Frank Sinatra en Tony Bennett. Zijn grote muzikale liefde is de jazz uit New Orleans, een stijl die ook is te horen op zijn nieuwe album Smokey Mary.


4 Lady Writer – Dire Straits

Toen Dire Straits-voorman Mark Knopfler werd gevraagd naar de betekenis van dit nummer, antwoordde hij met zijn bekende nuchterheid: “Ik zag een schrijfster op tv, en daar gaat het dus over”. De schrijfster in kwestie was Marina Warner, die destijds (eind jaren ’70) een boek had gepubliceerd over de maagd Maria. De openingszin luidt dan ook: “Lady Writer on the TV, talk about the Virgin Mary”. Muzikaal gezien lijkt het nummer op Sultans Of Swing: pakkend, to-the-point en mijlenver van de slaapverwekkende softrock die het latere werk van Dire Straits zo onverteerbaar maakt.


5 Dancing In The Dark – Bruce Springsteen

Een liedje over een gefrustreerde schrijver met een writers block: “I'm sick of sitting 'round here trying to write this book”. Een mooie metafoor voor Springsteens eigen problemen om het album Born In The USA af te krijgen. Volgens producer John Landau had hij nog één liedje nodig: een pakkend nummer dat geschikt zou zijn om als eerste single uit te brengen. Nog dezelfde dag kwam Bruce met Dancing In The Dark op de proppen. Het werd wereldwijd een grote hit.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten