zaterdag 9 maart 2013

Lenteliedjes


Wat leven we toch in een raar land. Eerst lijkt er geen einde aan de winter te komen en bam, daar zit je met een glaasje wijn in het voorjaarszonnetje met 17 graden. En vervolgens gaat de temperatuur weer richting vriespunt. Maar dat mag de pret niet drukken: de lente is begonnen! Om de moed er in te houden: 5 lenteliedjes.

1 Waiting For The Sun – The Doors

The Doors kwamen we eerder tegen bij herfstliedjes, en met het voorjaar weten ze ook wel raad: “Can you feel it now that spring has come, and it's time to live in the scattered sun”, zingt Jim Morrison. De hypnotiserende coupletten (met sfeervolle slidegitaar van Robbie Krieger) contrasteren mooi met het dreigend klinkende refrein. Tikje verwarrend: Waiting For The Sun staat niet op het gelijknamige album uit 1968, maar kwam twee jaar later terecht op Morrison Hotel. 


2 It Might As Well Be Spring – Stacey Kent

“I feel so gay in a melancholy way, that it might as well be spring”. Komt hier iemand uit de kast? Nee, dit liedje dateert uit 1945, toen gay nog gewoon “vrolijk” betekende. Componist Richard Rodgers en tekstschrijver Oscar Hammerstein II schreven het voor de film State Fair. It Might As Well Be Spring groeide uit tot een jazzstandard, en werd gezongen door artiesten als Sinatra en Nina Simone. De Amerikaanse zangeres Stacey Kent nam het in 2002 op voor In Love Again, een album dat vol staat met liedjes van Richard Rodgers. Het sobere bossanova-arrangement zorgt voor een prettige twist.


3 Spring Affair - Donna Summer

Conceptalbums, wie maakt ze nog? In de jaren 70 was het nog erg hip om lp’s met een thema uit te brengen. Zo nam Donna Summer in 1976 Four Seasons of Love op, met nummers over de vier jaargetijden. Dat had ene Vivaldi ook al eens gedaan, maar dat klassieke werk heeft hier niets mee van doen. Spring Affair was een redelijk succesvolle single in de VS. The Queen of Disco kirt en zucht weer dat het een lieve lust is, al gaat het er veel minder heet aan toe dan op haar beruchte hit Love To Love You Baby. Summer overleed vorig jaar aan de gevolgen van kanker.


4 Lente In Twente – Toontje Lager

Lente rijmt niet alleen op tandartsassistente (Peter de Koning) maar ook op die mooie provincie in het oosten des lands. Toontje Lager maakt daar dankbaar gebruik van. De tekst van Lente In Twente is, zelfs voor nederpopbegrippen, van een bijna ondraaglijke lichtheid: “De hutjes op de hei, konijntjes in de wei, in april en mei”. Desondanks, of juist daardoor, is het 1 van de meest memorabele liedjes van deze band. Toontje Lager gaf er in 1985 de brui aan. Zanger Erik Mesie werd bibliothecaris, af en toe treedt hij nog op. 


5 Spring – Two Door Cinema Club

Ondanks de titel zit de enige verwijzing naar het voorjaar in de eerste regels van dit liedje: “I had watched you taking in the spring, through dusty sun-kissed bodies wondering”. Spring is een track van het succesvolle album Beacon (2012). Inmiddels lijkt de populariteit van de Ierse indiepop-band in Nederland ietwat af te bladderen. Het concert dat Two Door Cinema Club deze week gaf in de HMH was lang niet uitverkocht.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten