vrijdag 22 maart 2013

Pin-up liedjes


De Britten zijn in rep en roer: de populairste krant van de UK stopt misschien met Page Three, de rubriek met dagelijks bloot. Vaste prik in de krant sinds het begin van de jaren ’70, en net zo Brits als dubbeldekkers en de Big Ben. Uitgever Rupert Murdoch dreigt te zwichten voor feministische actievoerders, die vinden dat de Page Three-girls niet meer passen in deze tijd. Daarom deze week in de Top 5: pin-up liedjes. 

1 Centerfold – J. Geils Band

Stel je voor: het meisje waar je ooit een crush op had staat jaren later naakt in The Sun! Iets dergelijks overkomt de ik-figuur in dit liedje uit 1981. Als hij ontdekt dat zijn voormalige klasgenootje zonder kleren in een blad staat, wordt hij heen en weer geslingerd tussen lust en afschuw: “My blood runs cold, my memory has just been sold, my angel is the centerfold!” Het nummer staat op het album Freeze Frame en werd de grootste hit van de J. Geils Band. In 2012 ging de groep nog op tournee, zónder gitarist John Geils. Die houdt zich tegenwoordig liever bezig met het opknappen van sportwagens. 



2 Nude – Radiohead

De laatste zin uit deze prachtige ballad zou op de mannelijke lezers van The Sun kunnen slaan, als ze de Page Three-girl bewonderen: “You'll go to hell for what your dirty mind is thinking”. Radiohead speelde het liedje al  in 1997 tijdens de OK Computer-tour. Pas 10 jaar later werd een studioversie opgenomen. Die verscheen in eerste instantie alleen als download, maar werd al snel een favoriet onder Radiohead-fans. De clip bij het nummer is zowel sober als fascinerend: we zien de bandleden ruim 4 minuten bewegen in super-slowmotion. 



3 You Can Leave Your Hat On – Joe Cocker

“Baby, take off your dress, yes, yes, yes!” Dit ultieme striptease-liedje is oorspronkelijk van Randy Newman. Die zingt het veel meer tongue-in-cheek, maar de versie van Joe Cocker uit 1986 was een grotere hit. Met dank aan de soft-erotische film 9½ Weeks, waarin Kim Basinger op het nummer uit de kleren gaat. De bijna 70-jarige Cocker is still going strong: eind vorig jaar verscheen zijn nieuwste album, Fire It Up. Nummers over striptease of andere sensuele thema’s staan daar niet op. “Je laat een man van achterin de zestig toch niet over seks zingen? Die fase ben ik wel voorbij”, zei hij in een interview. 



4 The Model – Kraftwerk

Kraftwerk is volgens veel muziekkenners de belangrijkste popgroep sinds The Beatles. Hun experimentele, elektronische muziek was baanbrekend in de jaren ’70, en zelfs decennia later nog van grote invloed op stromingen als house en trance. Veel grote hits scoorden ze niet, maar dit liedje over een fotomodel bereikte in 1982 een eerste plaats in de Britse hitlijsten. Kraftwerk treedt nog sporadisch op. Vorig jaar gaven ze uitverkochte concerten in een paar prestigieuze musea, zoals het Museum Of Modern Art in New York. 



5 Touch Me – Samantha Fox

Een liedje dat niet mag ontbreken in dit lijstje, maar niet zozeer vanwege de muzikale kwaliteiten. Samantha Fox werd ontdekt toen haar moeder haar opgaf voor een modellenwedstrijd. Al snel stond ze op de beroemde derde pagina van The Sun. Ze tekende een contract met de krant voor 2000 pond per week, en werd drie keer achter elkaar gekozen tot Page Three Girl of the Year. In 1986 stopte ze (tijdelijk) als model en nam ze haar debuutsingle Touch Me op. Het werd een hit in 17 landen. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten