vrijdag 1 maart 2013

Paardenliedjes


Iglo-maaltijden, kroketten, fricandellen, Zweedse balletjes van Ikea: overal blijkt ineens paardenvlees in te zitten. Op zich niets mis mee, want smakelijk en goedkoop. Maar ze moeten ons geen knollen voor koeien verkopen. Grappig genoeg is de vraag naar paardenvlees door alle publiciteit sterk gestegen. Deze week in de Top 5: paardenliedjes! 

1 Wild Horses – The Rolling Stones

Waar ligt de oorsprong van een liedje? Zangeres Marianne Faithfull claimt dat zij het was, die in 1969 tegen Mick Jagger zei: “Wild horses couldn't drag me away“, nadat ze was bijgekomen van een overdosis drugs. Een mooi verhaal, maar het klopt niet. Stones-gitarist Keith Richards had het nummer al geschreven vóór het drugsincident. Zijn inspiratie was zoontje Marlon, destijds twee maanden oud. Keith baalde er namelijk van dat hij op tournee moest zonder het ventje. Geen wilde paarden konden hem van zijn gezinnetje wegslepen. Wild Horses verscheen in 1971 op het legendarische album Sticky Fingers.



2 A Horse With No Name – America

Een liedje over een paard in een Californische woestijn, geschreven door de band America in het Engelse plaatsje Puddletown. De bewuste viervoeter zou een mysterieus dier zijn, dat voorkomt in een tekening van de Nederlandse kunstenaar Escher. Maar “horse” betekent ook heroïne, en daarom werd het nummer door sommige Amerikaanse radiostations geboycot. America scoorde in de VS een hele reeks hits, in Nederland is de band altijd een one-hit wonder gebleven.   



3 Who’s Gonna Ride Your Wild Horses – U2

De Amerikaanse Joshua Tree-tournee van 1988 betekende bijna het einde van U2. De band was uitgeput, werd neergesabeld door de critici en had geen idee hoe verder te gaan. Zonder materiaal voor nieuwe songs werd een studio in Berlijn geboekt, om er een nieuw album op te nemen. Het resultaat, Achtung Baby, staat bekend als U2’s meesterwerk. Who’s Gonna Ride Your Wild Horses is een goed voorbeeld van de moeizame sessies die aan het succes vooraf gingen. De bandleden waren niet tevreden over het nummer, volgens producer Steve Lillywhite klonk het als “a covers band doing a U2 moment”. Een alternatieve mix werd als single uitgebracht en haalde wereldwijd de top van de hitlijsten. 



4 Black Horse And The Cherry Tree – KT Tunstall

Volgens singer/songwriter KT Tunstall staat de titel van dit liedje voor het goede en het kwade in de wereld. Tegen de Engelse krant The Guardian zei ze: “Ik was eens een zomer met de scooter aan het rondreizen door Griekenland, toen ik ineens een enorm zwart paard zag, dat was losgebroken. Het zag er uit als iets apocalyptisch”. Black Horse & The Cherry Tree was in 2005 een succesvolle single op haar debuutalbum Eye To The Telescope. Bekijk vooral deze bijzondere live-uitvoering bij het programma van Jools Holland.



5 Tennessee Stud – Johnny Cash

Tennessee Stud was oorspronkelijk een single voor ene Eddy Arnold in 1959, en gaat over een paard dat een grote rol speelt in het leven van een cowboy: “He had the nerve and he had the blood, there was never a horse like the Tennessee Stud”. Johnny Cash selecteerde het liedje voor het eerste deel van zijn American-project, een serie albums met  akoestische uitvoeringen van zijn favoriete songs. Cash nam het live op in The Viper Room, de nachtclub van acteur Johnny Depp in Los Angeles. Het nummer werd door Quentin Tarantino gebruikt in de film Jackie Brown.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten