vrijdag 5 april 2013

Zieke liedjes


Een grieprecord, dat kon er nog wel bij deze winter. En dan zijn het ook nog eens drie verschillende influenzavirussen die ons te grazen nemen. Afgelopen donderdag was de griepepidemie maar liefst 15 weken aan de gang, en is daarmee samen met die van 1999 de langdurigste van de afgelopen 20 jaar. Dikke kans dat volgende week het record wordt verbroken. Daarom deze week in de Top 5: liedjes over ziektes.

1 Cancer - Joe Jackson

Wie de krant leest of tv kijkt weet het: je krijgt overal kanker van. Dat was ook al zo in de jaren tachtig, toen Joe Jackson er dit cynische liedje over schreef. En passant geeft hij een medisch advies: “No caffeine, no protein, no booze or nicotine. Remember: everything gives you cancer”. 



2 The Drugs Don’t Work – The Verve

Een liedje met een dubbele betekenis. The Verve-zanger Richard Ashcroft schreef het in 1995 na de dood van zijn vader. Die slikte tijdens zijn ziekte de vreselijkste medicijnen: “Now the drugs don’t work. They just make you worse, but I know I'll see your face again”. Het nummer zou ook gaan over het drugsgebruik van Ashcroft. “They make me worse, man. But I still take 'em”, zei hij in een interview.



3 I’ve Got You Under My Skin – Neneh Cherry

Dit  nummer van Cole Porter uit de musical Born To Dance is vooral bekend in de uitvoering van Frank Sinatra. Het is dan nog een vrolijk liefdesliedje. In de (bijna onherkenbare) bewerking van Neneh Cherry wordt het een ernstige hiphop-track over een dodelijke ziekte: “About a group of people left in the cold. Caught by a plague, slowly they fade from immune deficiency you see called AIDS". Het liedje staat op Red, Hot + Blue, een album met nummers van Cole Porter, waarvan de opbrengst ging naar de bestrijding van HIV.



4 My Shit’s Fucked Up - Warren Zevon

Singer/songwriter Warren Zevon is in de VS een grote naam, in Nederland scoort hij geen hits. In 2000 brengt hij het album Life ‘ll Kill Ya uit, met liedjes die gaan over ziekte, dood en ouder worden. Zoals dit nummer, over een bezoekje aan de huisarts: “Well, I went to the doctor. I said, "I'm feeling kind of rough". He said, "I'll break it to you, son. Your shit's fucked up." Twee jaar later blijkt Zevon een tumor te hebben, veroorzaakt door het inademen van asbest in de tapijtwinkel van zijn ouders. Hij overlijdt in 2003. 



5 Groot Hart – De Dijk 

“Dokter, kunt u even komen? Breng uw beste medicijn. Ik heb er nu al jaren last van, ook al doet het niet echt pijn”. Huub van der Lubbe lijdt aan een groot hart en dat is toch pijnlijker dan hij denkt. Daar komt hij achter als hij op straat een meisje groet: “Ik dacht dat ze naar me lachte, dus vrolijk lach ik naar haar terug. Maar die boom was haar vriend. Dokter, komt u vlug”. Een groot hart is overigens een serieuze medische aandoening. De officiĆ«le naam voor een verdikking van de hartspier is hypertrofische cardiomyopathie.



1 opmerking:

  1. Tommy waters A'm alive (Rose versie) dit heeft de zanger voor de kortfilm Rose gemaakt. Zowel het nummer als de film gaat over een zeldzame ziekte.

    BeantwoordenVerwijderen