vrijdag 19 april 2013

Ballonliedjes


Het was een lollig ideetje van de gemeente Amsterdam: na de inhuldiging van de nieuwe koning zouden 150 duizend ballonnen worden opgelaten boven het IJ. Maar milieuorganisaties wezen op de nadelen voor de natuur. Dieren zouden de resten van de ballonnen kunnen opeten, met dramatische gevolgen. Het plan werd afgeblazen. Popliedjes over ballonnen zijn vaak ook minder vrolijk dan je zou denken, zoals blijkt uit de Top 5 van deze week. 

1 99 Luftballons – Nena

Nena’s gitarist Carlo Carges ziet in 1982 hoe tijdens een concert van de Rolling Stones ballonnen worden opgelaten. Hij vraagt zich af wat er zou gebeuren als ze van West- naar Oost-Berlijn vliegen en schrijft een tekst over “kriegsminister” die denken dat het gaat om  “UFOs aus dem All”. Chaos en oorlog is het gevolg:  “Mann, wer hätte das gedacht. Dass es einmal soweit kommt, wegen 99 Luftballons”. Het liedje wordt een internationale nummer-1 hit en is het meest succesvolle Duitstalige nummer ooit in de VS (nr. 2 in de Billboard Hot 100). Ook de Engelstalige versie is een groot succes. 



2 Balloons – Foals

Deze dansbare eerste single van het album Antidotes heeft zacht gezegd nogal abstracte lyrics: “We can fly balloons on this fuel called love. What’s the fuel called? Fair weather storms are all in your head”. Tot zover de tekst, maar waar gaat dit liedje in godsnaam over? Op internetfora speculeren fans er lustig op los. “Het effect dat de drug XTC op je heeft”, zegt de een. “Ballonnen zijn condooms and the "thing called love" is sperma”, zegt de ander. En bedankt! Nu kunnen we nooit meer onbevangen naar dit nummer luisteren. 



3 Black Balloon – Goo Goo Dolls

“Baby's black balloon makes her fly”, zingen de Goo Goo Dolls. En dan gaat het niet over een ballon gevuld met helium. “Black balloon” is slang voor een met heroïne gevuld condoom, die je handig in bepaalde lichaamsholtes kan verstoppen. Volgens GGD-zanger Johnny Rzeznik gaat het liedje over een man die wanhopig op zoek is naar zijn drugsverslaafde vrouw. Dat zou de ex van bassist Robby Takac kunnen zijn, zij overleed aan een overdosis. 



4 Red Balloon – Tim Hardin

Ook Tim Hardin schrijft een liedje over heroïne, ditmaal verpakt in een rode ballon: “Bought myself a Red Balloon, got a blue surprise”. Het is een ode aan de drug die hem in 1980 uiteindelijk het leven kost. Er bestaan verschillende coverversies van het liedje, van onder andere The Small Faces, Mark Lanegan en Paul Weller. In Nederland kennen we Hardin vooral van “How Can You Hang On To A Dream”, dat in 1987 een hit werd door de film Zoeken Naar Eileen.



5 Bridges And Balloons - Joanna Newsom 

Singer/songwriter Joanna Newsom bewijst dat een meisje met een harp wel degelijk cool kan zijn. Ze neemt in 2004 wat liedjes op met een Fisher-Price cassetterecorder. Het bandje komt terecht bij de baas van het onafhankelijke platenlabel Drag City, die haar meteen een contract aanbiedt. Er vliegen weinig ballonnen rond in het liedje. De titel slaat op het bizarre zinnetje “The sight of bridges and balloons makes calm canaries irritable”. Een cover van het nummer werd in 2005 opgenomen door indie-band The Decemberists.  




Geen opmerkingen:

Een reactie posten