donderdag 25 april 2013

Koningsliedjes


Een handvol boze columnisten en een krappe 40 duizend Facebook-gebruikers. Meer heb je blijkbaar niet nodig om een nationaal project naar de gallemiezen te helpen. Weten we dat ook weer. En wat je verder over de rel rond het koningslied kunt zeggen: chique was het allemaal niet. Gelukkig blijven er genoeg leuke koningsliedjes over, zoals blijkt uit de Top 5 van deze week.


Tom Petty droomt er stiekem van om even als een koning te leven. “Yeah, the world would swing if I were king”. Ach, het is allemaal zoveel eenvoudiger als je een vorst bent. Zo kom je gemakkelijker aan een leuke vrouw. “A sweet little queen who can't run away, It's good to be king, whatever it pays”. In 2012 trad Tom Petty voor het eerst in 25 jaar weer eens op in Nederland. It’s Good To Be King was onderdeel van de setlist. Hij werd beloond met juichende kritieken.



De koning van de jungle voelt zich onoverwinnelijk: “Every monkey'd like to be in my place instead of me, ‘cause I'm the king of bongo”. In een vlaag van grootheidswaan verhuist hij naar de grote stad, “looking for a bigger crown”. Maar tot zijn schrik kennen ze hem daar niet en stelt hij niets meer voor: “I'm a king without a crown and get loose in the big town”. In deze versie is King Of The Bongo nog een lawaaiig rocknummer met zwaar dreunende trommels. Mano Negra-zanger Manu Chao neemt het liedje later ook op voor zijn succesvolle solo-album Clandestino. Het is dan een relaxed reggaedeuntje met de titel Bongo Bong.  



Rowwen Hèze-zanger Jack Poels is 1 van de tekstschrijvers van het gewraakte Koningslied. Dat hij veel beter kan had hij al bewezen met het prachtige Koning Hay, over een Limburgse champignonkweker die er een nogal opmerkelijke levensstijl op na houdt: “Heej wakt oaver zien eigendom, is koning van zien land. Heej giet vur d'n duuvel of vur god ni an de kant”. Onze Prins Pils verbleekt bij het drankgebruik van deze kleurrijke figuur: “Iemand zei dat heej soms daage lang allien mar zoop”. Poels begrijpt dat John Ewbank het koningslied heeft teruggetrokken. "Als het mijn geesteskind was, zou ik ook goed ziek zijn geweest van alle kritiek", zei hij tegen de Limburgse zender L1.



Die Calvin Cordozar Broadus Jr. toch. Als Snoop Doggy Dog scoort hij in 1993 een wereldhit met Who Am I? Later wordt het Snoop Dogg en is de man vooral in het nieuws vanwege seks- en drugsschandalen. En nu brengt de voormalige rapper een album uit onder de artiestennaam Snoop Lion. Hij is op Jamaica herdoopt door een rastafaripriester en maakt voortaan reggaemuziek. Zijn ego is onveranderd groot, zoals blijkt uit zijn nieuwe single: “You might be a lord, but here comes the king”.



In dit liedje uit de animatiefilm The Lion King verheugt het leeuwtje Simba zich op het koningschap. “I'm gonna be a mighty king, so enemies beware!” Waarop zijn brutale knechtje Zazu antwoordt: “Well, I've never seen a king of beasts with quite so little hair”. Die laatste zin zou ook op Elton John kunnen slaan, die het nummer samen schreef met Tim Rice. Een andere passage is van toepassing op columniste Sylvia Witteman, die de petitie tegen het koningslied begon: “If this is where the monarchy is headed, count me out!”



Geen opmerkingen:

Een reactie posten