zondag 5 mei 2013

Bevrijdingsdagliedjes


Volgens de Vlaamse schrijver Herman Brusselmans is vrijheid: “zelf een gevangenis kiezen”. Voor popmuzikanten is het een dankbaar thema om liedjes over te schrijven. Op 5 mei gaan vrijheid en popmuziek weer hand in hand op de 14 Bevrijdingsfestivals. Daarom deze week in de Top 5: Bevrijdingsdagliedjes.

1 Rockin’ In The Free World – Neil Young

“We kunnen beter niet in het Midden-Oosten gaan touren”, zei gitarist Frank Sampedro in 1989 tegen Neil Young, toen ze krantenfoto’s zagen van een Iraanse menigte die Amerikaanse vlaggen verbrandde. “It's probably better we just keep on rockin' in the free world." Young schreef er een liedje over, dat precies op het goede moment uitkwam. Het IJzeren Gordijn viel om en het woord “vrijheid” was op ieders lippen. Ook voor Young was de timing perfect. Aan het eind van de jaren ’80 zat zijn carrière na een reeks geflopte platen in het slop. Met het album Freedom (waarop 2 verschillende versies van Rockin’In The Free World staan) maakte hij een glorieuze come-back. Critici waren laaiend enthousiast, de bijbehorende wereldtournee werd een groot succes. 



2 Redemption Song – Bob Marley

Dit sobere liedje (alleen de stem van Marley en een akoestisch gitaar) is misschien we het meest indrukwekkende nummer uit het oeuvre van de reggaezanger. Voor de tekst liet hij zich inspireren door een speech van de Jamaicaanse zwarte politicus Marcus Garvey. “Emancipate yourselves from mental slavery. None but ourselves can free our minds” is een vrijwel letterlijk citaat uit deze toespraak. Het is ook een ode aan liedjes over vrijheid, die zoveel mensen steun geven. “Won't you help to sing this songs of freedom. 'Cause all I ever have: redemption songs”. 



3 Freedom ’90 – George Michael

Met Wham! maakte hij een nummer met dezelfde titel, maar dit is andere koek. George Michael komt hier zonder blikken of blozen uit de kast, en hij voelt zich bevrijd: “I think there's something you should know. I think it's time I stopped the show. There's something deep inside of me. There's someone I forgot to be”. Toch duurde het nog tot 1998 voordat George eerlijk uitkwam voor zijn sexuele geaardheid. Dat gebeurde nadat hij was gearresteerd vanwege onzedig gedrag in een openbaar toilet.  



4 In Vrijheid – Thé Lau

Thé Lau (The Scene) schreef In Vrijheid in 2005 op het verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 Mei. “Vrede wordt zo voor onze neuzen weggekaapt. En vrijheid is niet iets dat zo van straat wordt opgeraapt. Vrede is bevochten maar vrijheid wordt bevochten op een oorlog die nooit slaapt”. Het liedje wordt jaarlijks gespeeld op de Bevrijdingsfestivals. 



5 The Freedom Song – Jason Mraz

Oorspronkelijk een liedje van de band Luc & the Lovingtons, voor kinderen die in Baton Rouge (de hoofdstad van Louisiana) schuilden voor de orkaan Katrina. Jason Mraz werd gegrepen door de positieve boodschap van het nummer en ging het spelen tijdens concerten: “I heard this song and I heard the story of this song and was blown away.” Een studioversie werd in 2012 de eerste single van het album Love Is A Four Letter Word. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten