vrijdag 31 mei 2013

Slecht weer liedjes

Is er nog ergens een Nederlander te vinden die niét naar een warm land wil emigreren? Nog nooit een voorjaar meegemaakt waarin zó op het Hollandse weer werd gefoeterd. Het was de koudste en natste lente in 50 jaar. Dit weekend begint de meteorologische zomer, wij blikken nog even terug op het beroerde voorjaar met deze 5 slecht weer-liedjes.  

1 Ain’t No Sunshine When She’s Gone – Bill Withers

De eerste grote hit van soulzanger Bill Withers heeft een wonderlijk derde couplet. Bij het schrijven van het nummer worstelt hij met de tekst. Omdat hij niks beters kan verzinnen zingt hij 26 keer het zinnetje “I know”. De muzikanten in zijn band vinden het prachtig. “Ik was toen een gehoorzame fabrieksarbeider”, zegt hij later. “Dus toen ze zeiden dat ik het zo moest laten, deed ik dat”. Van de single worden meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht. Withers, die aan een lopende band toiletten voor vliegtuigen in elkaar zet, zegt zijn baan op en wordt fulltime muzikant.



2 Here Comes The Rain Again – Eurythmics

Dipje door het slechte weer? Dit is de perfecte soundtrack voor een koude, verregende lente. “Here comes the rain again. Raining in my head like a tragedy. Tearing me apart like a new emotion”, zingt Annie Lennox met groot gevoel voor drama. Haar Eurythmics-partner Dave Stewart legt uit waar het liedje over gaat: “A dark beauty that sort of is like a rose when it's darkest unfolding and blood red, just before the garden dies”. Juist. De trieste sfeer wordt versterkt door het strijkersarrangement van Michael Camen, een beroemde componist van filmmuziek. 



3 Grey Day – Madness

Ze lijken zo vrolijk, die mannen van Madness. Maar dit liedje is een party pooper: “The sky outside is wet and grey, so begins another weary day”. Grey Day is een mooi voorbeeld van de melancholische kant van de band. De vrolijke ska is ingeruild voor een somber reggaeritme. Of, zoals Madness-zanger Suggs zegt: “Finally I was not just jumping up and down”. Het nummer staat op het album 7 uit 1981, maar werd al 3 jaar eerder geschreven. De band heette toen nog The North London Invaders. 



4 It Will Rain – Bruno Mars

Bruno Mars schreef dit liedje voor de film The Twlight Saga: Breaking Dawn, part 1. Zijn sombere weerbericht is een metafoor voor liefdesperikelen: "Just like the clouds, my eyes will do the same, if you walk away. Everyday it will rain, rain, rain". Toen Bruno het eindresultaat voor het eerst op de radio hoorde, draaide hij spontaan de knop om. Tegen Billboard Magazine zei hij: "I felt like I was a mosquito singing".



5 Only Happy When It Rains – Garbage

Hier wordt de draak gestoken met de depri-bandjes uit het grunge-tijdperk: “I feel good when things are going wrong. I only listen to the sad, sad songs”. Maar volgens Garbage-zangeres Shirley Manson is er ook sprake van zelfspot: “Omdat wij ook van muziek houden waar we niet erg vrolijk van worden. En omdat ook wij bij de zogenaamde alternatieve scene horen die zichzelf zo vreselijk interessant vindt”. Het is niet toevallig dat Manson uit Schotland komt, het land waar het altijd regent. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten