zondag 9 juni 2013

Treinliedjes

Het Fyra Fiasco, dat klinkt als een deel uit de Suske en Wiske-reeks. Helaas is het de pijnlijke waarheid over een peperdure hogesnelheidstrein die nooit meer over het Nederlandse spoor zal rijden. Deze week trok de NS definitief de stekker uit het project. De Tweede Kamer stelt een parlementaire enquĂȘte in. Volgens AnsaldoBreda, de Italiaanse bouwer, is er met de Fyra niets aan de hand. Deze week in de Top 5: liedjes over treinen.

1 Stop This Train – John Mayer 

Stop deze trein! Had iemand bij de NS dat maar geroepen, toen het krankzinnige voorstel werd gedaan om een hogesnelheidstrein bij een Italiaanse tramfabriek te bestellen. Had gauw een paar honderd miljoen euro gescheeld. In dit mooie liedje van John Mayer is de trein een metafoor voor de voortrazende tijd. “I can't take the speed it's moving in. I know I can't, but honestly won't someone stop this train”. 



2 Mystery Train – Elvis Presley

“Train I ride, sixteen coaches long. Well that long black train got my baby and gone”. Het is 1955 en Elvis Presley moet nog een wereldster worden. In de Sun Studio in Memphis neemt hij in juli van dat jaar een paar nummers op, waaronder Mystery Train. Hier horen we nog de oer-Elvis: in echo gedrenkte zang, sober begeleid door een plukkende bas, tikkende drum en twangende gitaar. Een jaar later scoort hij een wereldhit met Heartbreak Hotel en wordt Elvis voor altijd The King of Rock & Roll. 



3 Midnight Train To Georgia – Gladys Night & The Pips

Het verhaal over een degelijk meisje dat verliefd wordt op een muzikant. Die keert, na een mislukt avontuur in Los Angeles, per trein terug naar zijn geboortegrond. “And he's goin' back to a simpler place and time. And I'll be with him on that midnight train to Georgia”. De eerste versie van het liedje heette raar genoeg Midnight Plane To Houston. Zanger Jim Weatherly schreef het na een telefoongesprek met actrice Farrah Fawcett (uit de tv-serie Charlie’s Angels), die op het punt stond om naar haar ouders in de Texaanse stad te vliegen. 



4 Long Train Runnin’ – The Doobie Brothers

Dit beroemde liedje van The Doobies werd al jaren tijdens concerten gespeeld, zonder vaste tekst. Toen iemand voorstelde om het nummer op te nemen zette leadzanger Tom Johnston snel iets op papier. “Down around the corner, a half a mile from here. You can see them long trains run, and you watch them disappear”. Volgens Johnston heeft het nummer weinig om het lijf: “Ik kom uit de Central Valley in California, waar dagelijks een heleboel treinen op en neer rijden. Daar zal ik het wel vandaan hebben”. 



5 Per Spoor (Kedeng Kedeng) – Guus Meeuwis

Najaar 1995 interview ik Guus Meeuwis in zijn stad Tilburg, over het enorme succes van zijn eerste hit Het Is Een Nacht. Hij oefent dan nog in een bakkerij, waar tussen de zakken meel en de deegmachines ook een piano staat. “Weet je al wat je volgende single wordt?”, wil ik weten. Ja, hij heeft wel een liedje en of ik het even wil horen. Met zijn band Vagant speelt Guus een ruwe versie van Per Spoor: “En ik blijf bij jou slapen, want jij woont bij het spoor. En 's nachts (oelala!) gaat het ritme door”. Het refrein bestaat uit 24 keer het woord “kedeng”. Daar horen we nooit meer wat van, denk ik stiekem. Een paar maanden later staat Per Spoor op nummer 1 in de Top 40. 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten