vrijdag 21 juni 2013

Tennisliedjes

New balls please! Maandag begint de 127ste editie van Wimbledon, het oudste en meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld. Daarom deze week in de Top 5: tennisliedjes. 

1 Philadelphia Freedom – Elton John

In 1974 krijgt Elton John een trainingspak van zijn goede vriendin Billy Jean King, die coach is van het succesvolle tennisteam The Philadelphia Freedoms. Om iets terug te doen vraagt Elton zijn muzikale partner Bernie Taupin om een hommage aan King te schrijven. Dat liedje komt er (dedicated to B.J.K. staat er op de hoes), maar het gaat vreemd genoeg niet over tennis. Muzikaal laat Taupin zich inspireren door de Philly Soul van groepen als The O’Jays en The Spinners. De tekst verwijst naar de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring, die in Philadelphia werd getekend: “Cause I live and breathe this Philadelphia freedom. From the day that I was born I’ve waved the flag”. 


2 Anyone For Tennis – Cream

Iemand zin in tennis? In 1968 is de oorlog in Vietnam in volle gang, wordt presidentskandidaat Robert Kennedy vermoord en zijn in Frankrijk bloedige studentenrellen. Maar voor de Britse upper class gaat het leven gewoon door. “And fate is setting up the chessboard while death rolls out the dice. Anyone for tennis, wouldn't that be nice?” Cream-gitarist Eric Clapton schreef dit cynische liedje voor de film The Savage Seven. In 1969 ging de band uit elkaar en werd Clapton gitarist in de nieuwe supergroep Blind Faith.



3 Chalk Dust – The Brat

“You can NOT be serious!” Goed, dertig jaar geleden was het tennis een stuk trager en er werd minder hard geserveerd, maar we hadden wél John McEnroe. De grandslamwinnaar was berucht vanwege zijn woedeaanvallen op het Centre Court. Vooral de Umpire moest het ontgelden, als die besloot dat een door Big Mac geslagen bal toch écht uit was. In 1982 werd McEnroe gepersifleerd in het liedje Chalk Dust: "The ball's in, everyone can see that the ball's in!” Achter The Brat gaat de Britse acteur Roger Kitter schuil, bij ons vooral bekend door zijn rol van Captain Bertorelli in de comedyserie ‘Allo ‘Allo! 



4 Jack Kramer Wood Racket – Dan Bern

De ik-figuur in dit liedje is volkomen de weg kwijt: “Maybe If I had a pension plan, maybe if I had a wife. Maybe if I'd ever had a plan in my life”. Er is maar 1 ding wat hem houvast biedt: zijn houten tennisracket. “Give me my goddamn Jack Kramer wood fucking racket. Something I can hold on to”. Jack Kramer was een legendarische Amerikaanse tennisser en Wimbledon-winnaar. Het sportmerk Wilson Sporting Goods produceerde 35 jaar een houten tennisracket onder de naam Jack Kramer Autograph, het meest verkochte tennisracket aller tijden. 

5 Old Tennis Shoes – Jan Akkerman

Of Jan een beetje kan tennissen weet ik niet, maar hij was vast dol op zijn oude tennisschoenen. Old Tennis Shoes is een instrumentale track met lyrische gitaarsolo’s, van het album It Could Happen To You. Jan Akkerman werd in het begin van de jaren ’70 beroemd als gitarist in de band Focus. Hij was succesvol als soloartiest en speelde met veel grote namen, zoals B.B. King en Phil Collins. Hij treedt nog altijd over de hele wereld op. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten